Oronuli objekti Memorijalnog centra: Šta je nama genocid?

tačno.net
Autor 17.11.2019. u 08:57

Oronuli objekti Memorijalnog centra: Šta je nama genocid?

Iduće godine je 25 godina od genocida u Srebrenici, pa je uistinu krajnje vrijeme da kao društvo i država odlučimo da li smo u stanju u Srebrenici napraviti memorijal koji će biti gravitacioni centar našeg pamćenja devedesetih …

Okidač za ovaj osvrt bila je objava novoimenovanog direktor Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari Emir Suljagić koji je javnosti ukazao na izuzetno loše stanje ovog kompleksa, te najava da će od nadležnih vlasti zatražiti pomoć za sanaciju.

Suljagić je, naime, objavio nekoliko fotografija na društvenim mrežama koje svjedoče o ruiniranim i zapuštenim objektima u sastavu Memorijalnog centra.

“25 godina nakon genocida, ovo je stanje Memorijalnog centra Srebrenica. U ponedjeljak ćemo pozvati 60 različitih organa vlasti i lokalnih samouprava sa prijedlogom da pristupe sporazumu o podršci i finansiranju Memorijalnog centra i tako pokažu da ih se Srebrenica tiče”, poručio je Suljagić na Twitteru.

Memorijalni centar bez dileme čuva sjećanje na srebrenički genocid i jedan je od stubova institucionalnog pamćenja. Stoga je nedopustivo da objekti u sastavu ovog kompleksa budu oronuli i prepušteni zubu vremena.

Rješenje možda leži u tome da se i Memorijalni centar Srebrenica proglasi institucijom od posebnog značaja za državu i bude finansiran po modelu sedam ustanova kulture od opšteg značaja i interesa za BiH. Takav model je Ministarstvo civilnih poslova BiH  2015. godine potpisao sa određenim brojem opština i kantona – a u njega su ušli Zemaljski muzej BiH, Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH, Umjetnička galerija BiH, Historijski muzej BiH, Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, Biblioteka za slijepa i slabovidna lica BiH i Kinoteka BiH.

Ruku na srce, MC Srebrenica-Potočari u ovom momentu svoje aktivnosti radi u koordinaciji i uz podršku Ministarstava za civilne poslove i za ljudska prava BiH, odnosno Adila Osmanovića i Semihe Borovac.

No treba imati na umu da je iduće godine i 25 godina od genocida, pa je uistinu krajnje vrijeme da kao društvo i država odlučimo da li smo u stanju u Srebrenici napraviti memorijal koji će biti gravitacioni centar našeg pamćenja devedesetih. Sramota je i ispod časti, danas, 25 godina poslije tražiti strane donacije za pravljenje memorijala posvećenog genocidu koji je izvršen nad našim žrtvama i na našem tlu.

Ili smo to sami u stanju shvatiti i uraditi, ili nismo. Odgovor ćemo znati vrlo brzo.

(Vijesti.ba)

tačno.net
Autor 17.11.2019. u 08:57