Osmomartovski pohod “100 žena na Trebević”

Sanela Gojak
Autor 11.3.2019. u 09:03

Osmomartovski pohod “100 žena na Trebević”

Osmomartovski pohod „100 žena na Trebević“ održan je je u nedjelju 10. marta u organizaciji Planinarskog saveza Kantona Sarajevo i Stanica planinarskih vodiča Sarajevo.

U jutarnjim satima laganom šetnjom uputilo više od 150 žena različite starosne dobi ka sarajevskom Trebeviću.

Pored žena iz Sarajeva i okoline u ovoj velikoj organiziranoj grupi pridružilo se i 16 žena iz Hrvatskog planinarskog društva „Sokolovac“ iz Požege.

Planinarke i ljubiteljice prirode i čistog zraka u ovom planinarskom pohodu išle su pravcem Ravne, Dobre Vode, planinarski dom Vaso Miskin Crni i do samog vrha Trebevića, odnosno do Sofe (1.629 metara nadmorske visine).

Pripadnici Gorske službe spašavanja Sarajevo (GSS) su također išli do samog vrha Trebevića. Srećom nisu imali potrebe za intervencijom.

Voditeljica nedjeljnog uspona na Trebević bila je Mubera Panža kojoj su pomagale još desetak žena planinskih vodiča.

Višesatnim pješačenjem na čistom zraku, druženjem uz priču, ali i pjesmu, učesnice osmomartovskog pohoda obilježile su svoj dan.

Planinarski savez Kantona Sarajevo i Stanica planinarskih vodiča Sarajevo prvi su put organizirali pohod “100 žena na Trebević” u martu 2014. godine.

Međunarodni dan žena “planinarski” se u Sloveniji obilježava pohodom “100 žena na Triglav”, a u Hrvatskoj je to uspon “100 žena na vrh Mosora”.

Po povratku sa uspona za žene je pripremljen planinski čaj, ručak, ali i cvijet kako i dolikuje 8. martu, Danu žena.

Sanela Gojak
Autor 11.3.2019. u 09:03