OSTAVITE SPORT SPORTAŠIMA!

Autor, dr. sc. Husnija Bitić
Autor/ica 28.5.2018. u 20:24

OSTAVITE SPORT SPORTAŠIMA!

U Gračanici Neee, u Beogradu Daaa!

Nacionalističke parole nestaće na Kosovu, kada politička situacija dođe na normalne tokove, kada će se pomiriti Albanci i Srbi, kada političari ostave sport sportašima.

Pre nešto više od mesec dana FK Gračanica iz istoimenonog mesta na Kosovu dogovorili se sa upravom Futbalskog kluba, Crvena Zvezda iz Beograda da igraju jednu fudbalsku utakmicu a da ceo prihod bude namenjen porodilištu u Gračanici. To znači jednim dobrim činom dve dobiti. Prvo, eto prilika da i navijači Crvene Zvezde sa Kosova vide svoje ljubimce i da porodilište dobije neki prihod. Kažemo neki prihod, jer bez obzira koliko se para skupe, ipak je neka suma novca u poređenju sa ništa. Makar i samo deset eura ako se skupe, više je nego nula.

Namera je bila dobra, ali ne leži vraže,  umešala se potika. Fudbalski savez Kosova nije se saglasio da fudbaleri Crvene Zvezde odigraju utakmicu u Gračanici. Razlog je, taj što se podučeni iz iskustava u ranijim periodima, na takvim utakmicama, uvek je bilo nacionalističkih parola i izvikavanja, te da se ne bi situacija ponovila, bolje je da ne dođe do takve utakmice.

czg1

Predesdnik opštine Gračanica je pred TV kamerama rekao da su razgovarali čak sa Predsednikoim Fudbalskog Saveza Kosova, gospodinom Fadilj Vokrijem, poznatim fudbalerom FK Partizan i reprezentativcem bivše Jugoslavije, ali i on nije promenio mišljenje, tako da se predviđena utakmica neće odigrati.

Neću da ulazim u raspravu da li ima opravdanje ili ne, oni koji su tako odlučili znaju ili bar trebalo da znaju sve koristi i štete koje mogu da proizilaze iz takvom sportskog događaja. Ali jedan takav događaj može itekako da utiče na popuštanje i političkih tenzija. Sećam se vremena kada je kandidat za predsednika SAD, Richard Nixon obećao biračima da, ako on pobedi na predesničkim izborima, čim stupi na dužnosti objaviti će rat komunističkoj Kini. Nikson nije pobedio tada, ali američki predsednik je postao nekoliko godina kasnije. A čim  je on stupio na dužnosti dozvolio je jednoj stonoteniserskoj ekipi da odigra meč (1970.), u Oekingu, u Kini. Ne dugo posle toga (1972.) i Nikson ode u posetu Kini.

Kada su novinari pitali da li on zna, šta je obećao biračima on je odgovorio: “To što sam tada rekao, rekao sam kao kandidat za predsednika, to što sada radmi, radim kao Predesdnik SAD.“

Tako da se ping-pong misija pokazala mnogo uspešnija nego politička Šatl diplomacija.

Ovih dana, ipak futbalska utakmica, FK Gračanica protiv FK Crvena zvezda Beograd će se odigrati ali u Beogradu. Prihod namenjen porodilištu u Gračanici ipak će se ostvariti, ali sportska mrlja ostaje neizbrisiva u glavama lubitelja fudbala. Neki od navijača sa Kosova ipak će otići i u Beogradu da vide svoje ljubimce, ali po kojoj ceni i kojim bespotrebnim naporima? Nacinalističke i neprijateljske parole biće i u Beogradu, bile su i ranije biće i kasnije.

czg

Biće i na Kosovu i u Srbiji. Takvih parola bilo je i na stadionima bivše Jugoslavije, ali organi reda su sprečavali da dođe do nekih većih ekscesa. Nacionalističke parole neće se iskoreniti zabranama sportskih priredaba.

Nacionalističke parole nestaće na Kosovu, kada politička situacija dođe na normalne tokove, kada će se miriti Albanci i Srbi, kada političari ostave sport sportašima.

Autor, dr. sc. Husnija Bitić
Autor/ica 28.5.2018. u 20:24