Otišao je prijatelj Bosne i Hercegovine: Umro je Paddy Ashdown

N1
Autor/ica 23.12.2018. u 08:03

Otišao je prijatelj Bosne i Hercegovine: Umro je Paddy Ashdown

Lord Paddy Ashdown, bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini i nekadašnji lider Liberalno-demokratske partije u Ujedinjenom Kraljevstvu, preminuo je u 77. godini života, prenosi Guardian.

Ashdown je preminuo poslije kratkotrajne bolesti odnosno nakon što mu je dijagnosticiran kancer mokraćne bešike, prenosi britanski Guardian.

Trenutni predsjednik Liberalno-demokratske partije, Vince Cable, je istakao da je danas izrazito tužan dan za ovu partiju i za svakog onog u politici ko je imao veliko poštovanje prema Paddyju.

Cable je istakao sljedeće:

“Bio je poznat po svojoj politici, ali njegovi talenti su prevazilazili politiku”.

Zatim je dodao:

“Bio je izvrstan autor i mnogo godina je služio zemlji prije nego što je postao članom donjeg doma Parlamenta. Malo ljudi zna koliko se trudio da poslije službe u mornarici i diplomatiji, bude dio politike. Za taj cilj je koristio svaku svoju osobinu. Bio je lični primjer meni i mnogim drugim ljudima”

Guardian podsjeća da nakon što je odstupio sa mjesta predsjednika stranke, imenovan je za visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini u maju 2002. godine.

Nick Clegg, čelnik Liberalnih demokrata u trenutku kada je ova poliitčka stranka bila u britanskoj vladi 2010. godine, naglasio je da je Ashdown bio razlog da i on bude dio politike i da postane liberal.

“Postao je moj životni uzor, prijatelj i vodič. U narednim danima će se s pravom o njemu govoriti. Bio je vojnik, diplomata, pisac, vođa, borac, neko ko je služio svojem narodu i međunarodni državnik“, rekao je Clegg koji je Ashdowna okarakterisao kao “najiskreniju osobu koju je ikad poznavao”.

N1

Ilustracija: Šukrija Meholjić

N1
Autor/ica 23.12.2018. u 08:03