Otvaranje izložbe „Opkoljeno Sarajevo“ u Beogradu

tačno.net
Autor 17.9.2018. u 14:03

Otvaranje izložbe „Opkoljeno Sarajevo“ u Beogradu

Foto: Historijski muzej BiH

U saradnji Fonda za humanitarno pravo i Historijskog muzeja BiH, izložba „Opkoljeno Sarajevo“ će biti otvorena 25. septembra 2018. godine u Ustanovi kulture Parobrod (Beograd, Kapetan Mišina 6a), sa početkom u 19:00 časova. Do 6. oktobra 2018. godine, u okviru izložbe biće ogranizovano i nekoliko pratećih događaja 

Izložba „Opkoljeno Sarajevo“ govori o životu građana u periodu opsade, o upornosti, snalažljivosti i kreativnosti Sarajlija koji su 1.335 dana živeli bez struje, vode i grejanja. Ona prikazuje kako je tekao svakodnevni život u gradu, gde i kako su građani nabavljali vodu i hranu, kako su izgledale gradske pijace i ulice, kako se komuniciralo, kako su radile bolnice i škole, kakav je bio kulturni život… Priča o opsadi ispričana je kroz fotografije, dokumente i predmete koje su pravili građani. Izložba je stalna postavka Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine. U njenom stvaranju učestvovali su i građani Sarajeva, doniranjem ratnih predmeta Muzeju i deljenjem svojih ratnih priča i sećanja.

U saradnji Fonda za humanitarno pravo i Historijskog muzeja BiH, izložba će biti otvorena 25. septembra 2018. godine u Ustanovi kulture Parobrod (Beograd, Kapetan Mišina 6a), sa početkom u 19:00 časova. Do 6. oktobra 2018. godine, u okviru izložbe biće ogranizovano i nekoliko pratećih događaja, uključujući:

27.09. u 17h:      Javni čas o opsadi Sarajeva

Nemanja Stjepanović

4.10. u 18h:        Film “Opsada”, Remy Ourdan

Razgovor sa autorom filma i Sarajlijama

5.10. u 18h:        Promocija knjige “Some Kind of Justice – The ICTY’s Impact in Bosnia and Serbia” i razgovor sa:

  • Diane Orentlicher, autorka knjige, Washington College of Law, SAD
  • Hrvoje Klasić, istoričar, Univerzitet u Zagrebu, Hrvatska
  • Erna Mačkić, Balkanska istraživačka mreža, BiH
  • Nemanja Stjepanović, novinar, Srbija
  • Adriatik Kelmendi, novinar, Kosovo
Foto: Historijski muzej BiH

Foto: Historijski muzej BiH

U periodu od maja 1992. do oktobra 1995. godine, stanovništvo grada Sarajeva bilo je izloženo granatiranju i snajperskim napadima od strane Vojske Republike Srpske (VRS), koja je grad držala pod opsadom. Građani su napadani dok su išli po vodu, na posao, u nabavku, dok su prisustvovali sahranama, deca dok su se igrala, vozila bicikl ili išla u školu. Kampanja terora bila je svakodnevna – trajala je 44 meseci i rezultirala ubistvom ili ranjavanjem više od 10.000 civila svih uzrasta.

Za zločine počinjene tokom opsade Sarajeva, Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) pravosnažno je osudio ratne komandante Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS Stanislava Galića i Dragomira Miloševića. U prvostepenim presudama bivšem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću i komandantu Glavnog štaba VRS Ratku Mladiću, MKSJ je utvrdio postojanje udruženog zločinačkog poduhvata sa ciljem širenja terora među civilnim stanovništvom kampanjom snajperskog delovanja i granatiranja.

tačno.net
Autor 17.9.2018. u 14:03

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija