Otvaranje Prosvjetine likovne kolonije ‘’Ostajte ovdje’’

tačno.net
Autor 3.7.2017. u 09:29

Otvaranje Prosvjetine likovne kolonije ‘’Ostajte ovdje’’

U sklopu manifestacije “Mostarsko ljeto” SPKD Prosvjeta i ove godine organizuje već tradicionalnu Prosvjetinu likovnu koloniju “Ostajte ovdje”.

Otvaranje kolonije je 04.07. u 9 i 30 u Centru za kulturu Mostar gdje će nakon otvaranja i razgovora sa već afirmisanim umjetnicima našeg grada mladi učesnici početi stvarati svoje radove.

Od kada je pisanih izvora, Mostar je uvijek bio jedan od centara i umjetnosti Bosne i Hercegovine. Dokaz toga su i imena koja su stvarala na ovom plodonosnom tlu, počevši od Svetozara Ćorovića u čijoj kući će biti održana kolonija ili Alekse Šantića čija spomen soba se nalazi u pomenutoj kući.

Podaci navode da u posljednje dvije godine BiH je napustilo čak 80,000 mladih ljudi u potrazi za perspektivnijiom budućnosti. Osim mladih zanatlija, inžinjera, doktora, osjetan je i odlazak velikog broja mladih autora i umjetnika. SPKD Prosvjeta je to uvidjela već prije pet godina kada je započela sa radom likovna kolonija pod nazivom “Ostajte ovdje”, inspirisana Šantićevim stihovima. Kada državi uskratite kulturu i umjetnost, jezik utihne a mladi odu, jedino što ostane je čahura u kojoj polako blijede sjećanja na to.

Upravo zbog toga Prosvjeta želi otvoriti mladima vrata za slobodom u likovnom smislu i i pružiti im pet dana suživota i razgovora sa kolegama i iskusnijim autorima koji su svoju inspiraciju oduvijek crpili iz suncem okupanog Mostara, zelene rijeke i plavog neba, vrlo često surovog za malog čovjeka ali opet neponovljivog i prelijepog.

U radu kolonije učestvuje deset mladih umjetnika iz Mostara i okoline s tim da je kolonija otvorenog tipa i bilo ko se može uključiti u rad.

Nakon otvaranja i prvog dana rada, 05.07. i 06.07. kolonija nastavlja sa radom na obližnjem izletištu Rujište u čijim će prirodnim ljepotama mladi umjetnici zasigurno pronaći inspiraciju za svoje radove ali svakako i za ostanak u našoj prekrasnoj Bosni i Hercegovini.

07.07. planiran je rad uz druženje u bašti Ćorovića kuće i vrata su otvorena za sve zainteresovane.

08.07. posljednji dan kolonije je planirana edukativna posjeta Stocu i posjeta Makovoj hiži (muzejsko-galerijski centar Fondacije Mak Dizdar) i nekropola stećaka Radimlja.

Po završetku kolonije radovi će biti izloženi u galerijskom prostoru Ćorovića kuće.

tačno.net
Autor 3.7.2017. u 09:29

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija