Otvorena izložba „ArchiWar: Priče i sećanja na genocid u Srebrenici“

Časlav Ninković
Autor 29.9.2020. u 09:57

Otvorena izložba „ArchiWar: Priče i sećanja na genocid u Srebrenici“

U Centru za kulturnu dekontaminaciju 28. septembra 2020. godine otvorena je izložba „ArchiWar: Priče i sećanja na genocid u Srebrenici“ autorke Jelene Jaćimović koja je nastala u saradnji sa Fondom za humanitarno pravo.

Izložba je otvorena čitanjem imena više od 100 ljudi koji su ubijeni tokom srebreničkog genocida, a nakon toga je autorka izložbe Jelena Jaćimović pročitala pismo Amre Begić Fazlić, žene koja je preživela genocid u Srebrenici i čiji su otac i deda ubijeni u julu 1995. godine. Lična priča Amre Begić Fazlić je bila i inspiracija autorki za istraživanje haške dokumentacije o genocidu koji je počinjen u Srebrenici.

„ArchiWar: Priče i sećanja na genocid u Srebrenici“ predstavlja vid otpora protiv dominantne politike sećanja u Srbiji zasnovane na nacionalizmu i militarizmu koja se ogleda u negiranju ratnih zločina i genocida počinjenih od strane srpskih snaga, glorifikaciji osuđenih ratnih zločinaca i vojske, kao i instrumentalizaciji srpskih žrtava.

Petnaest radova – ilustracija predstavljaju lične priče kroz autorkinu analizu sudskih dokumenata, video materijala, fotografija, kao i priča koje Memorijalni centar Srebrenica, kao i mnogi mediji i dalje beleže. U fokusu ilustracija su žrtve, njihove priče i sećanja, a ne počinioci i krivci.

Izložba je otvorena do 4. oktobra 2020. godine.

Časlav Ninković
Autor 29.9.2020. u 09:57