Otvoreno pismo državnom sekretaru SAD-a Antonyju J. Blinkenu: Podržite istinsku ustavnu i izbornu reformu, nema vremena za gubljenje

tačno.net
Autor 24.8.2022. u 10:31

Izdvajamo

  • “Protivimo se svakom smirivanju etnonacionalističke političke stranke HDZ koja želi osigurati izbor jednog od svojih članova u Predsjedništvo – takozvani “legitimni” predstavnik bosanskih Hrvata. Takav rezultat bi samo dodatno učvrstio etničke podjele i stvorio situaciju u kojoj bi dva člana Predsjedništva nastojala narušiti suverenitet Bosne”, objašnjeno je u pismu. Oni su također pozvali američku administraciju da podrži istinsku ustavnu i izbornu reformu koja će osigurati održivu demokratsku političku kulturu u Bosni i Hercegovini. Uz međunarodno miješanje u unutrašnja pitanja BiH iz Hrvatske, Srbije i Ruske Federacije, te uz pogoršanje društvenih podjela unutar BiH kroz porast govora mržnje, poricanja genocida i veličanja osuđenih ratnih zločinaca, uz prijetnje secesijom i trećim entiteta, nema vremena za gubljenje.

Povezani članci

Otvoreno pismo državnom sekretaru SAD-a Antonyju J. Blinkenu: Podržite istinsku ustavnu i izbornu reformu, nema vremena za gubljenje

Foto: Reuters

Državnom sekretaru SAD-a, Anthonyju J. Blinkenu, senatorima i kongresmenima u SAD-u upućeno je pismo s prijedlogom rješenja za politička pitanja u Bosni i Hercegovini, a koje su potpisali profesori, književnici, novinari, aktivisti…

U otvorenom pismu se navodi kako je uz ponovnu podršku Ruske Federacije separatistima bosanskih Srba i bosanskih Hrvata, teško stečeni mir u Bosni i Hercegovini ponovo ugrožen.

“BiH je suočena s prijetnjom da Republika Srpska postane još jedan Donbas, kao i stvaranje trećeg entiteta unutar njenih granica. Još jednom, Bosni i Hercegovini je potrebna podrška Sjedinjenih Američkih Država kako bi izbjegla daljnji sukob. Međutim, ovoga puta, etnonacionalističke ideologije koje razjedinjuju i diskriminiraju, koje su institucionalizirane i koje su iznjedrile u Daytonu, moraju biti sistematski uklonjene iz Ustava i izbornog sistema kako bi se suprotstavilo ruskom miješanju, uvela stabilnost u regiji i osigurao trajni mir”, poručeno je u pismu.

U pismo stoji i to kako bez temeljnog restrukturiranja Dejtonskog ustava, značajna promjena neće biti moguća za Bosnu te potpisnici pisma predlažu dvije ključne inicijative za angažman SAD-a u Bosni za hitno potrebnu ustavnu i izbornu reformu.

“Prvo, ohrabrujemo SAD da pokrenu i podrže proces stvaranja novog društvenog ugovora za 21. vijek u Bosni. Umjesto komplikovanog i izuzetno skupog sistema upravljanja koji uključuje državnu vladu, dva entiteta i 10 kantona, upravljanje bi se prenijelo na bosanskohercegovačke općine, što bi rezultiralo demokratskim modelom koji je više baziran na lokalnoj razini koji je usmjeren na građane.

Drugo, apeliramo na SAD da ohrabre Ured visokog predstavnika da provede ustavnu i izbornu reformu na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine u skladu sa relevantnim presudama Evropskog suda za ljudska prava, uključujući i presudu Zornić protiv BiH. Presude Evropskog suda za ljudska prava dosljedno se suprotstavljaju diskriminatornom prioritetu konstitutivnih naroda u BiH i pozivaju na demokratske reforme. Takve demokratske reforme bi značile da bi svi građani imali pravo da se kandiduju za bilo koju funkciju u svojoj općini, i da bi, zauzvrat, imali pravo da se kandiduju za predstavljanje svoje općine u nacionalnom parlamentu. Takva reforma bi također pomogla Bosni da ispuni uslove za članstvo u Evropskoj uniji”, istaknuto je u otvorenom pismu američkom državnom sekretaru Blinkenu.

Potpisnici su naveli da njihovo pismo sekretaru Blinkenu predlaže fundamentalni pomak u američkoj vanjskoj politici u pogledu reforme izbornog zakona u Bosni i Hercegovini.

“Protivimo se svakom smirivanju etnonacionalističke političke stranke HDZ koja želi osigurati izbor jednog od svojih članova u Predsjedništvo – takozvani “legitimni” predstavnik bosanskih Hrvata. Takav rezultat bi samo dodatno učvrstio etničke podjele i stvorio situaciju u kojoj bi dva člana Predsjedništva nastojala narušiti suverenitet Bosne”, objašnjeno je u pismu.

Oni su također pozvali američku administraciju da podrži istinsku ustavnu i izbornu reformu koja će osigurati održivu demokratsku političku kulturu u Bosni i Hercegovini. Uz međunarodno miješanje u unutrašnja pitanja BiH iz Hrvatske, Srbije i Ruske Federacije, te uz pogoršanje društvenih podjela unutar BiH kroz porast govora mržnje, poricanja genocida i veličanja osuđenih ratnih zločinaca, uz prijetnje secesijom i trećim entiteta, nema vremena za gubljenje.

Potpisnici ovog pisma su: Azra Zornić, Jakob Finci, Dervo Sejdić, Slaven Kovačević, Zlatan Begić, David Pettigrew, Adil Kulenović, Tanya Domi, Bojan Šošić, Hazim Bašić, Samir Beharić, Azra Berbić, Vildana Bijedić, Sonja Biserko, Štefica Galić, Marion Kraske, Kurt Bassuener, Senadin Lavić, Carole Hodge, Satko Mujagić, Janusz Bugajski, Emir Ramić, Daniel Serwer i Aida Ibričević.

tačno.net
Autor 24.8.2022. u 10:31