Otvoreno pismo Nezavisnog sindikata carinika Hrvatske

tačno.net
Autor 23.2.2021. u 10:40

Otvoreno pismo Nezavisnog sindikata carinika Hrvatske

Željko Popović, predsjednik Nezavisnog sindikata carinika Hrvatske poslao je otvoreno pismo predsjedniku RH Zoranu Milanoviću, predsjedniku Vlade RH Andreju Plenković, predsjedniku Hrvatskog sabora Goranu Jandrokoviću, saborskim zastupnicima te predsjedniku Nacionalnog vijeća za praćenje sprovedbe Strategije za suzbijanje korupcije Nikoli Grmoji.

U otvorenom pismu traže odgovor od nadležnih zbog čega na vrijeme nije otvoren natječaj za novog ravnatelja Carinske uprave RH, zašto ravnatelj Carinske uprave RH, g. Hrvoje Čović nije smijenjen, kada je otkrivena njegova suradnja u korupcijskim odnosima s Josipom Rimac te da li Vlada RH, Hrvatski sabor i druge institucije podržavaju neopravdane i nezakonite smjene službenika, koje je izvršio Hrvoje Čović, a postavio službenike koji su ranije prema saznanjima Sindikata, sudjelovali u kriminalnim i korupcijskim procesima, nikad istraženim od nadležnih tijela? 

Otvoreno pismo prenosimo u cijelosti:

“Poštovani, 

imamo nekoliko važnih pitanja SVIM naslovljenim institucijama;

Zašto na vrijeme nije objavljen natječaj za novog ravnatelja Carinske uprave RH, kada znamo da mu istječe mandat 15. ožujka 2021. godine, jer sukladno važećem Zakonu o carinskoj službi (NN 68/13 – 98/19) u čl. 64. definirano je, da se ravnatelj Carinske uprave bira javnim natječajem na vrijeme od pet godina. Raniji natječaj je bio 2016. godine. 

U članku 64. stavak 2. točka 2. Zakona o carinskoj službi (NN 68/13 – 98/19), definiran je uvjet, citiramo: najmanje 10godina na radnom mjestu rukovodećeg državnog službenika. Postavlja se pitanje, gdje je carinski službenik radeći na poslovima u carinskoj službi RH, mogao steći taj potreban uvjet, deset godina rada na rukovodećem mjestu, kad uopće ne postoji natječaj za niže rukovodeće službenike u carinskojslužbi RH, definirani uvjeti i kriterij u Zakonu o carinskoj službi, za napredovanje službenika? Niže rukovoditelje postavlja odlukom ravnatelj Carinske uprave, a za ravnatelja postoji javni natječaj, što znači različiti tretman u istom tijelu državne vlasti, a prije svega u jedinstvenoj carinskoj službi.

Ovo je dokaz DISKRIMINACIJE carinskih službenika, te da li netko odgovoran ima namjeru carinskim službenicima omogućiti, da se natječu pod jednakim uvjetima, ravnopravno za niža rukovodeća mjesta? Ujedno to izričito znači da POLITIKA bira ravnatelja, koji određuje kasnije rukovoditelje po kriterijima političke podobnosti, što je za ovo važno tijelo državne vlasti nedopustiv način i predstavlja političku korupciju. Da li to predstavlja tada, kako je Predsjednik Republike Hrvatske, g. Zoran Milanović, nedavno izrekaojavno, neispravno i nezakonito trgovanje položajima u carinskoj službi RH, protivno pravilima Vijeća za carinsku suradnju, Svjetske carinske organizacije, Deklaracije WCO,gdje je R. Hrvatska redoviti član? Zabranjen je utjecaj politike ili političke korupcije na carinsku službu, jer se carinska službe ne bi smjela na taj način privatizirati.

https://hr.n1info.com/vijesti/milanovic-o-slucaju-tusek-to-nije-normalno-to-je-jadno/

Drugo važno pitanje je, zašto ravnatelj Carinske uprave RH, g. Hrvoje Čović nije smijenjen, kada je otkrivena njegova suradnja u korupcijskim odnosima s Josipom Rimac, te su to pitanje postavljali kontinuirano više različitih novinara u javnim medijima, te da li je takvo ponašanje u skladu spropisima za državne službenike i Strategiji suzbijanja korupcije za razdoblje od 2015. – 2020. godine. Da li Vlada RH podržava korupcijske procese i službenike koji su sudjelovali u namjerno neistraženim korupcijskim i drugimprocesima u ranijem razdoblju za vrijeme Ive Sanadera i Mladena Barišića, samo zato što su članovi HDZ-a?

https://www.vecernji.hr/vijesti/ovo-je-brat-od-gabi-pripazite-na-njega-i-vozaca-od-medveda-1427507

https://www.telegram.hr/politika-kriminal/zasto-ljudi-koje-se-istrazuje-u-aferi-rimac-i-dalje-imaju-svoje-pozicije-vlada-ih-moze-ali-ne-zeli-maknuti/

https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/gdje-su-sada-junaci-afere-drzavni-ispiti-gotovo-svi-su-ostali-u-drzavnoj-sluzbi-netaknuti-15040640

https://www.telegram.hr/politika-kriminal/telegram-doznaje-kako-je-sef-carine-sada-osumnjicen-u-aferi-rimac-kao-carinike-zaposljavao-pomocne-kuhare-i-vocare/

Ravnatelj Carinske uprave RH vršio je pritisak na sindikate i ograničavao sindikalni rad i djelovanje u razdoblju od tri godine, na što smo Vas upozoravali predstavnici Carinskog sindikata Hrvatske i Nezavisnog sindikata carinika Hrvatske, te da li je to “prešutno” ponašanje Vlade RH, ujedno znak svima u Republici Hrvatskoj ali i EU, da ga podržavate u ovakvim aktivnostima? Pravo na rad i sindikalno djelovanje definirano je Europskom socijalnom poveljom Vijeća Europe, Zakonom o potvrđivanju

https://narodne-novine.nn.hr/clanci/medunarodni/2002_12_15_172.html

Sindikalni rad i djelovanje, ne mogu biti dogovor ili kakva mogući interesni dogovor ili predmet naručivanja povezanih aktera, kao što smo doznali iz javnih medija ulogu Josipe Rimac i ravnatelja Carinske uprave RH.

Morate znati važan podatak da je g. Hrvoje Čović, ravnatelj Carinske uprave RH tražio tumačenje Kolektivnog ugovora za državne službenike u svezi ograničavanja rada i djelovanja sindikata, upravo kada je Josipa Rimac, bivša državna tajnica Ministarstva uprave RH ujedno i tada bila predsjednica Zajedničke komisije za tumačenje odredbi Kolektivnog ugovora za državne službenike, te se tumačenje odnosilo na temeljna prava na rad i djelovanje svih sindikata, koje se inače uređuju općim propisima o radu, a ograničenja rada odnosila su se isključivo i samo na dva sindikata Carinski sindikat Hrvatske i Nezavisni sindikat carinika Hrvatske, uz sve navedeno to tumačenje je potpisala Josipa Rimac. Da li se iz takvih odnosa može prepoznati “naručena” i unaprijed pripremljena situacija, koja se kasnije može koristiti za nikakve skrivene namjere, ako u opisanom slučaju, nitko nije istražio. Moramo znati da je Carinska uprava RH zaposlila sina od bivšeg predsjednika SDLSN, što nije baš nevažan podatak, ali ima tu toga što bi se moglo još toga istražiti.

Imamo još jedno važno pitanje, a to je da li Vlada RH, Hrvatski sabor i druge institucije podržavaju neopravdane i nezakonite smjene službenika, koje je izvršio Hrvoje Čović, koji su ostvarili najbolje rezultate u radu prema službenom izvještaju ravnatelja, četiri godine uzastopno, a postavio službenike koji su ranije prema saznanjima Sindikata, sudjelovali u kriminalnim i korupcijskim procesima, nikadistraženim od nadležnih tijela, te do kada će se to ponavljati?

S poštovanjem,                                                                             

predsjednik NSCH

Željko Popović”

tačno.net
Autor 23.2.2021. u 10:40

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija