OTVORENO PISMO TANJI FAJON

Prof. Dr. Nedžad Bašić
Autor 10.7.2017. u 10:10

Izdvajamo

  • Ovako ostaje nada da ćete vašu, čini mi se ipak ne namjernu grešku ispraviti vraćanjem „počasnog doktorata“ onima koji su vam ga uručili, što bi moglo imati značenje novog efektnog oblika borbe protiv korupcije, nepotizma i organiziranog kriminala, kao i novog pritiska na saudijskog suverena da prekine sa pogromom djece u Jemenu. To bi značilo da Tanja Fajon ostaje Tanja Fajon.

Povezani članci

OTVORENO PISMO TANJI FAJON

Članici Evropskog parlamenta iz Slovenije Tanji Fajon

Ovako ostaje nada da ćete vašu, čini mi se ipak ne namjernu grešku ispraviti vraćanjem „počasnog doktorata“ onima koji su vam ga uručili, što bi moglo imati značenje novog efektnog oblika borbe protiv korupcije, nepotizma i organiziranog kriminala, kao i novog pritiska na saudijskog suverena da prekine sa pogromom djece u Jemenu. To bi značilo da Tanja Fajon ostaje Tanja Fajon

Prof. Dr. Nedžad Bašić

Teško je pronaći nekoga ko se je  sa toliko entuzijazma, strasti i uvjerenja borio za prava i slobode čovjeka, za ravnopravnost manjina i spolova, ko se je sa toliko žestine borio protiv svakog ekstremnog oblika nasilja i terorizma u društvu, kao što je to Tanja Fajon. Tanja Fajon kao novinarka i kao članice  Evropskog parlamenta  sa svojim istupima i argumentima protiv nasilja, kriminala, nepotizma i svakog oblika ljudskog nepoštenja uvjek je ostavljala  snažan dojam na javno mnjenje i na svakog ko je imao mogućnost da je sluša.

Svima onima koji se bore protiv organiziranog kriminala, korupcije i nepotizma poznat je vaš  nepomirljiv stav i nemjerljiv doprinos u borbi  protiv ovog velikog društvenog zla koje danas drži u okovu veliki procenat čovječanstva koje sve više tone u sumrak novog globalnog siromaštva, nepravde i neizbježnog sukoba. Vaša borba za slobodu štampe i govora, vaša borba za ravnopravnost muškarca i žene, vaša borba za prava zaštite djeteta u ratu i u oružanim sukobima, vaša borba za pravo azila i ukidanje viznog režima za sve one koji su bez svoje volje morali napustiti svoje domove, učinila je od vas pravu heroinu u očima mladih generacija koje vide svijet u drugačijim svijetlijim bojama od onih koji podstiču i siju mržnju među ljudima radi svoje pohlepe i gramzivosti.

Ono što je za nas u Bosni i Hercegovini posebno bilo važno i dragocjeno bio je svaki vaš istup u Evropskom parlamentu gdje ste sa jednakim entuzijazmom, strašću i uvjerenjima branila pravo Bosne i Hercegovine ostati nacionalno i vjerski nepodjeljeno demokratsko društvo, oslobođeno okova korupcije i nepotizma, pravo biti zemlja mladih moderno obrazovanih generacija, koje tek dolaze i koje će biti sposobne otvoriti vrata Evropske Unije za Bosnu i Hercegovinu, prema kojoj ste toliko iskazivali naklonosti i simpatija.

I upravo zbog ovakvih vaših stavova koje ste neprikosnoveno zastupali, zbog ugleda  i poštovanja koje ste uživali kod mladih generacija, u čijim očima ste izrasli u njihovu pravu heroinu,  bilo je veliko iznenađenje i razočarenje vidjeti vas kako primate priznanje „počasnog doktora nauka“  iz ruku upravo onih koji su samo dan ranije odali priznanje saudijskom suverenu kralju Selmanu označenom od strane UN i EU kao „najvećem satrapu“ ljudskih prava i sloboda, suverenu koji nemilosrdno ubija i izgladnjuje i sa neshvatljivom ljudskom ravnodušnošću gleda smrt na stotine hiljada nevine djece u Jemenu kojima uskraćuje pravo na posljednji zalogaj kruha, na posljednju kap vode, na posljednju nadu ostati u životu.

Bilo vas je deprimirano vidjeti u društvu lokalnih likova koji su već dugo vremena označeni kao paradigma lokalne korupcije, nepotizma, jalijaškog uličnog obračuna sa onima koje su prevarili, sa likovima koji su u ime zaposlenja svoga sina, ćerke, supruge ili zeta, spremni razoriti svijet snova, nadanja i želja generacija koje tek dolaze. Bilo je mučno vidjeti vas rame uz rame likova koji su proglašeni tzv. akademicima na temelju nacionalne i vjerske podjeljenosti Bosne i Hercegovine, a ne na temelju doprinosa nauci i čovječanstvu, ljudskim pravima i slobodama, zašto ste se vi bar do sada neprikosnoveno zalagali.

tfb

Bilo vas je degutantno gledati kako sa buketom cvijeća sa tako nepodnošljivom lakoćom stavljate u zalog sva nadanja i vjerovanja mladih generacija u vas, a sve to u ime rehabilitacije zločina prema djeci u Jemenu, u ime rehabilitacije lokalne korupcije, nepotizma i organiziranog kriminala. Da ste se prije primanja ovog „počasnog doktorata“ zapitali ko vam i zašto dodjeljuje ovo priznanje, a to ste mogli i trebali učiniti, da ste samo ovlaš zavirili u lokalne sudske spise ili u društvene mreže, vjerujem da ne bi bilo potrebe za otvaranjem ovog javnog dijaloga sa vama.

Ovako ostaje nada da ćete vašu, čini mi se ipak ne namjernu grešku ispraviti vraćanjem „počasnog doktorata“ onima koji su vam ga uručili, što bi moglo imati značenje novog efektnog oblika borbe protiv korupcije, nepotizma i organiziranog kriminala, kao i novog pritiska na saudijskog suverena da prekine sa pogromom djece u Jemenu. To bi značilo da Tanja Fajon ostaje Tanja Fajon.

 

Prof. Dr. Nedžad Bašić
Autor 10.7.2017. u 10:10

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija