Ova i sve bivše Vlade nisu učinile ništa protiv siromaštva

tačno.net
Autor 18.10.2017. u 10:51

Ova i sve bivše Vlade nisu učinile ništa protiv siromaštva

foto: Direktno.hr

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva Nova ljevica želi poručiti Vladi Republike Hrvatske da u protekle dvije godine nisu učinili apsolutno ništa za smanjenje stope rizika od siromaštva i teške materijalne situacije većine stanovništva.

Građani se dobro sjećaju objašnjenja porezne reforme ministra Marića vezano za porez na dohodak. Ono što je reformom omogućio – prosječno je povećanje plaća za više od 1000 kuna za sve koji su u njegovom rangu plaća, odnosno rangu saborskih zastupnika, dok ista reforma nije imala nikakav pozitivni efekt na sve one građane koji primaju plaću manju od prosječne plaće.

Ministar Marić je tada tvrdio da će na taj način zadržati mlade obrazovane kadrove u zemlji jer će im osigurati veće neto plaće. Godinu dana kasnije učinak je upravo suprotan: očekuje se da će u 2017.g. broj iseljenih nadmašiti 36 000 iseljenih iz 2016. godine.

Nova ljevica podsjeća na još jedan učinak Marićeve reforme – povećanje mirovina onima koji su imali gotovo trostruko veće mirovine od prosjeka, dok svima ostalima mirovine nisu rasle.
Prema podacima Sindikata umirovljenika Hrvatske čak 50% naših umirovljenika ima mirovine ispod granice rizika od siromaštva, a prema podacima Geometra nejednakosti Centra za mirovne studije, bez mirovina i ostalih socijalnih transfera više od 95% stanovništva starijeg od 65 godina živi u siromaštvu.
Udio prosječne mirovine u prosječnoj plaći manji je od 40% što je jedan od najnižih udjela u cijeloj EU!

U Hrvatskoj u kojoj su sva politička usta puna demografske obnove, upravo su obitelji s troje i više djece u najvećem riziku od siromaštva, a u siromašnijim regijama Hrvatske broj djece koji je uključen u vrtićke programe i do tri puta je manji od primjerice djece u Gradu Zagrebu.

Studije pokazuju da osim visokog udjela siromašnih stanovnika, Hrvatska ima problem i s dugotrajnošću siromaštva, odnosno s velikim brojem ljudi koji iz siromaštva nikada ne mogu izići – to je jasan pokazatelj da ova i sve bivše Vlade nisu učinile ništa kako bi zaustavile siromaštvo.

Nova ljevica traži od Vlade RH i svih parlamentarnih stranaka da u najkraćem mogućem roku otvore dijalog s građanima o modelima promjene poreznog sustava na način da sustav osigura veću distribuciju nacionalnog bogatstva onima koji imaju najmanje, odnosno da osigura progresivni porezni sustav u kojem oni koji imaju više proporcionalno više i izdvajaju.

Tražimo da se ukinu nepotrebne privilegirane mirovine, te da se definiraju izmjene u mirovinskom sustavu koje će rezultirati smanjenjem nejednakosti u iznosima mirovina.
Tražimo da se svakom stanovniku starijem od 65 godina osiguraju prihodi koji su iznad iznosa praga siromaštva, te da se uvede tzv. nacionalna mirovina za one osobe koje nisu stekle mirovinu a nemaju prihode koji osiguravaju dostojanstven život u starosti.

Nova ljevica traži da Vlada umjesto vojnih aviona i drugih “luksuza” kao prioritet odabere borbu protiv dječjeg siromaštva i siromaštva mladih i to kroz kreiranje stambene politike koja će osigurati dostupno i adekvatno stambeno rješenje za sve obitelji u Hrvatskoj, proaktivnu politiku koja vodi ukidanju prekarnih radnih odnosa, prikrivenih radnih odnosa i rada na crno kako bi se povećao iznos koji se izdvaja za mirovinski i zdravstveni sustav, a radnici imali prava iz unaprijeđenog radnog zakonodavstva.

Kao ključnu mjeru borbe protiv siromaštva tražimo da Vlada RH u 2018.g. pristupi ukidanju tzv. minimalne plaće i zamjeni je iznosom plaće za dostojanstven život (living wage), a koja je integrirana i u nacrt Europskog stupa socijalnih prava. Time bi doprinijeli povećanju kvalitete života svih građana Hrvatske, ali i osigurali pozitivan učinak na rast BDP-a zbog povećanja osobne potrošnje koji bi u tom slučaju uslijedio.

Dragan Markovina,
predsjednik Nove ljevice

tačno.net
Autor 18.10.2017. u 10:51