Pametno – Reakcija na novi nacrt Obiteljskog zakona: Prava djece su iznad vjerskih i filozofskih uvjerenja roditelja

tačno.net
Autor/ica 6.4.2018. u 15:18

Pametno – Reakcija na novi nacrt Obiteljskog zakona: Prava djece su iznad vjerskih i filozofskih uvjerenja roditelja

Reakciju stranke Pametno na, u medijima najavljen, novi nacrt prijedloga Obiteljskog zakona koji je upućen na očitovanje koalicijskim partnerima HDZ-a. Kada bude otvorena javna rasprava, stranka Pametno reagirat će i konkretnim primjedbama:

“Izbacivanje zakonske odredbe po kojoj izvanbračna zajednica stvara osobne i imovinske učinke kao bračna zajednica, zaista je nedopustivo. To predstavlja ogroman civilizacijski korak untrag te diskriminira izvanbračne partnere. Sramotno je da u 21. stoljeću moramo o tome uopće raspravljati. Što je iduće – hoće li se ponovno izvanbračna djeca smatrati manje vrijednima od one rođene u braku? Hoćemo li i njima ukinuti neka osnovna ljudska prava? Neprihvatljivo je da zakonodavac na ovaj način nameće ideju kako je jedino sklapanjem braka nečiji privatni život adekvatno uređen, a da će svi ostali biti diskriminirani. Takve konzervativne tendencije ograničavaju slobodu izbora i narušavaju naša ljudska prava. 

Što se obrazovanja tiče, nezamislivo je da netko uopće razmišlja o tome da se ono temelji na uvjerenjima. Svako dijete ima pravo na pristup znanju. Pravo djece na obrazovanje usklađeno sa znanosti i modernim društvenim vrijednostima je puno važnije od vjerskih i filozofskih uvjerenja njihovih roditelja. Trebamo konačno prestati s raspravama o ovako trivijalnim stvarima i ne dovoditi u pitanje osnovne civilizacijske vrijednosti, nego za sebe i svoju djecu graditi normalan život u skladu sa svim vrijednostima modernih liberalnih demokracija.”

tačno.net
Autor/ica 6.4.2018. u 15:18