Parlamentarci u FBiH traže odgovor: Zbog čega je otvoren ured Autocesta u zapadnom Mostaru

tačno.net
Autor 5.4.2017. u 10:24

Parlamentarci u FBiH traže odgovor: Zbog čega je otvoren ured Autocesta u zapadnom Mostaru

JP Autoceste FBiH, pored Operativnog ureda u Sarajevu, ima sjedište u ulici Braće Fejića u istočnom dijelu Mostara. Veliku pažnju Mostaraca izazvalo je prošle godine otvaranje novog ureda ovog preduzeća, u zapadnom dijelu Mostara.Novi ured, stara priča

“U proteklom periodu došlo je do značajne ekspanzije u razvoju preduzeća te poslovni prostor u ulici Braće Fejića bb u postojećem kapacitetu više nije bio dovoljan. Kako bi se osigurao adekvatan prostor za realizaciju poslovnih aktivnosti preduzeća i kako bi se osigurale adekvatne prostorije i kancelarije u skladu s potrebama objavljen je javni poziv za zakup nedostajućeg uredskog prostora u Mostaru. Nakon završene procedure ugovor o zakupu je zaključen i dio uposlenika je prešao u uredske prostorije u ulici Kralja Zvonimira broj 6 sredinom 2016. godine”, naveli su za Klix.ba iz JP Autoceste FBiH.

Prema njihovim tvrdnjama, u uredske prostorije u ulici Kralja Zvonimira broj 6 prešao je dio Sektora za projektovanje i građenje, dio Sektora za upravljanje i održavanje i v. d. izvršnog direktora za upravljanje i održavanje Marin Jelčić.

Zastupnici žele ispitati slučaj

Zastupnik u Federalnom parlamentu Damir Mašić kazao je za Klix.ba da je opozicija zatražila održavanje vanredne sjednice u Parlamentu FBiH zbog zastoja u izgradnji autoceste na Koridoru 5C, jer od 2015. godine u Federaciji BiH nije otvoreno nijedno novo gradilište na toj dionici.

Osim toga, Mašić se osvrnuo na katastrofalno stanje u JP Autoceste FBiH, kao i na novi ured tog preduzeća, koji je prošle godine otvoren u zapadnom dijelu Mostara.

“Vrijeme je da Parlament razmatra navode o tome da su članovi Uprave Autocesta FBiH, koje je nominovao i predložio HDZ, iz sjedišta uprave u istočnom dijelu Mostara prešli u ured u zapadnom dijelu Mostara pa je i to sad podijeljeno”, kazao je Mašić.

Dodao je da gotovo dvije godine JP Autoceste FBiH nema stalnu upravu imenovanu na puni mandat, već sve vrijeme uprava djeluje u svojstvu vršilaca dužnosti.

“Ovako dug period nepostojanja uprave u punom mandatu sigurno dovodi do narušavanja kredibiliteta ovog preduzeća i otežava njegove odnose s potencijalnim kreditorima i investitorima, što uzrokuje dodatne probleme pri nastavku gradnje autoceste”, istakao je on.

Mašić ističe da zbog značaja izgradnje autoceste za sve građane FBiH smatra potrebnim i krajnje opravdanim održavanje posebne tematske sjednice na kojoj bi Vlada FBiH i JP Autoceste FBiH dali sve potrebne informacije o statusu izgradnje autoceste te stanju u ovom preduzeću.

“Predstavnički dom Parlamenta FBiH ima dužnost i obavezu da osigura sve potrebne uslove kako bi izgradnja autoceste, kao generacijski projekt i interes svih u ovoj zemlji, konačno bila otkočena i ubrzana. Isto tako, Vlada FBiH i JP Autoceste FBiH imaju dužnost i obavezu o svemu ovome upoznati Predstavnički dom Parlamenta FBiH kako bi on mogao donijeti potrebne zaključke ili odluke, u interesu svih građana FBiH”, rekao je Mašić.

tačno.net
Autor 5.4.2017. u 10:24