Petog dana 2. Festivala antifašističkog filma na repertoaru je film “ENIGMA”  

tačno.net
Autor 27.10.2017. u 10:55

Petog dana 2. Festivala antifašističkog filma na repertoaru je film “ENIGMA”  

Petog dana 2. Festivala antifašističkog filma na repertoaru je film “ENIGMA”  snimljen 2001. godine, u produkciji  Velike Britanije, SAD, Njemačke i Nizozemske.

Ugledna autorsko-glumačka ekipa okupila se na ovom projektu, utemeljenom na bestseleru Richarda Harrisa. Kate Winslet dobila je za ulogu u ovom filmu nagradu Empire i Evening Standard British Film Award te nominirana za nagradu British Independent 2001. godine.

U ožujku 1943. mladi matematičar Tom Jericho (D. Scott) dobiva poziv da se vrati u Bletchley Park, gdje se nalazi sjedište britanske službe za razbijanje šifri. Naime, veliki američki konvoj s namirnicama za saveznike plovi sjevernim Atlantikom, a negdje na putu čekaju ga njemačke podmornice. S obzirom da su Nijemci neočekivano promijenili šifre, saveznici su u velikoj nevolji: ne mogu otkriti položaj podmornica i obavijestiti svoje brodove. Nove šifre treba razbiti za samo četiri dana, što se čini nemogućim. Uz to, Tom je u depresiji jer ga je napustila atraktivna Claire Romily (S. Burrows), jedna od službenica u Bletchley Parku, koja je nestala upravo u trenutku kad je britanska obavještanja služba počela sumnjati da se u Bletchleyju nalazi njemački špijun. Tom zna da je Claire imala dar šifranta, a sumnje mu potvrdi Claireina najbolja prijateljica, Hester Wallace (K. Winslet). Dok šef obavještajaca Wigram (J. Northam) pokušava ući u trag špijunu i otkriti što se dogodilo s Claire, Tom i Hester vode vlastitu istragu i pri tom se međusobno zbliže…

Režiju potpisuje ugledni Michael Apted (Rudareva kći, Gorile u magli, Svijet nije dovoljan), scenarij glasoviti dramatičar Tom Stoppard, ujedno i sam filmski autor (Rosencrantz i Guildenstern su mrtvi), dok su u glumačkoj ekipi najpoznatija imena K. Winslet (Titanic, Sveti dim) i J. Northam (Mreža, Emma), kao i S. Burrows (Duboko plavo more). “Enigma” je ostvarenje složena zapleta i zanimljivih karaktera, a zanimljiva je i činjenica da je koproducent filma slavni rocker Mick Jagger.

Projekcija je u kući Gojka Vukovića sa početkom u 20,00 sati, a ulaz je slobodan.

tačno.net
Autor 27.10.2017. u 10:55

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija