Pirova pobjeda

Petar Fehir
Autor 16.5.2020. u 12:13

Pirova pobjeda

Foto: Reuters

Iako još nisu ni raspisani, izbori su, uz koronu, tema kojom se većina političara, analitičara, a bogami i građanstva, najviše bavi.

Uglavnom postoji suglasje oko ocjene da je žurba kojom HDZ preskače redoslijed epidemioloških mjera i gura u drugi plan dojučerašnju brigu za život svojih građana rezultat povoljnijeg rejtinga stranke danas nego što bi to moglo biti sutra.

No, ima i drugačiji scenarij.

Nesporno je da bi HDZ mogao, uz poslijeizbornu podršku okupljenu na desnom krilu istog naličja, mogao imati dovoljno ruku za parlamentarnu većinu. Ako baš zapne imaju oprobanu tehniku kako zakupiti još par „nepokolebljivih“. Jer, dok je benefita bit će i žetončića.

Recimo, „dobiju“ izbore i formiraju vlast. Pitanje svih pitanja je, međutim, koliko će ta vlast potrajati!?

Jer, ako je točno da se od jeseni očekuje značajno pogoršanje u ekonomiji; velika nezaposlenost, siromaštvo i opća nervoza, to može brže ili sporije dovesti do socijalnog nezadovoljstva.

A takva se stanja, po inerciji, onda okreću protiv onih na vlasti.

Pa onda s dominirajućih tema; korona, ustaše i partizani, „zadomspemni“, lako skliznemo na životnije poput, kruh, redovi za preglede, skupe komunalije, štucanje prava, plaća i mirovina i sve što u mogućem sunovratu slijedi.

A onda bi to moglo značiti i zahtjev za raspisivanjem izvanrednih izbora (potkureno podrškom opozicije), na kojima bi onda i bolja Vlada od ove, koja se čini izglednom, pala.

Isto načelo vrijedi i ukoliko, kojim slučajem, SDP s partnerima osvoji većinu.

Samo što bi urušavanje u tom slučaju išlo još brže, jer desnica ima jači destruktivni potencijal.

A onda bi u „trećem krugu“ na vlast mogla doći radikalnija desna opcija, jer se u neprilikama i tenzijama političko klatno njiše u širim amplitudama. Teoretski bi to mogla biti i „krajnja“ ljevica, ali samo teoretski.

Povijest nam je svjedok.

Ovakav rasplet ne važi samo za Hrvatsku. Sličan obrazac mogao bi se desiti i u drugim „demokracijama“ koje koriste krizu za izbore na brzaka. (Srbija i još neki).

Tako da bi se dobitak izbora mogao preobraziti u političku štetu.

Što bi rekao čuveni kralj Epira nakon pobjede protiv Rimljana:

“Još jedna takva pobjeda i mi smo izgubljeni”.

Petar Fehir
Autor 16.5.2020. u 12:13