Plenković uz Marića, razrješio trojicu ministara iz ‘Mosta’

tačno.net
Autor 27.4.2017. u 14:14

Plenković uz Marića, razrješio trojicu ministara iz ‘Mosta’

Foto: Reuters

Hrvatski premijer Andrej Plenković na današnjoj sjednici vlade zatražio je razrješenje trojice ministara iz Mosta, koalicijskog partnera HDZ u vladi.

Premijer je odbacio sve kritike na račun ministra financija Zdravka Marića u slučaju Agrokor. Prije dolaska na funkciju ministra, Marić je bio uposlen kao jedan od direktora u tvrtki Agrokor.

Plenković je podsjetio da donošenje takozvanog Lex Agrokor nije bio cilj zaštita pojedinca i jedne obitelji, nego spriječiti negativne efekte i lančane reakcije na hrvatsko gospodarstvo, kad se radi o koncernu ove veličine, stav je premijera..

“To ni na koji način nije povezano s radom ministra financija u Vladi RH i to se vidi u rezultatima koje ostvarujemo kad je riječ o makroekonomskim pokazateljima i potezima koji nailaze na odobravanje svih međunarodnih institucija i partnera” istaknuo je Plenković.

Ministri unutarnjih poslova, zaštite okoliša i pravosuđa Vlaho Orepić, Slaven Dobrović i Ante Šprlje nisu se složili s tim.

Premijer je zatražio njihovo razrješenje i poručio tajnici da pripremi njihovo razrješenje.

Predsjednik Mosta Božo Petrov rekao je da je Andrej Plenković danas pokušao razriješiti tri ministra Mosta iza kojih stoje rezultati radi jednog ministra koji objektivno ne može više biti ministar financija.

“Mi nećemo rušiti Vladu, ali nećemo ni podržati ministra koji ne može biti ministar. Premijer mora odgovoriti hoće li ovim činom rušiti Vladu. HDZ kreće u rušenje Vlade u godinu dana drugi put” rekao je Petrov.

Dodao je i kako ministri nisu danas smijenjeni jer za to mora dati supotpis predsjednik Sabora ili se o tome mora glasati u Saboru.

Plenkovićev potez je nazvao ishitrenim. Na pitanje novinara kako je jasno da on kao predsjednik Sabora neće dati supotpis za smjenu ministra, te kada će se onda u Saboru raspravljati o smjeni ministara, Petrov je rekao u “predviđenom vremenu”.

Ministre unutarnjih poslova, zaštite okoliša i pravosuđa Vlaha Orepića, Slavena Dobrovića i Antu Šprlje razrješio je sa funkcija premijer Andrej Plenković.

RSE

tačno.net
Autor 27.4.2017. u 14:14