Počela 12. Interakcija – filmove o “velikim ljudima u malim gradovima” snimaju dokumentaristi iz celog sveta

tačno.net
Autor/ica 11.8.2017. u 09:59

Počela 12. Interakcija – filmove o “velikim ljudima u malim gradovima” snimaju dokumentaristi iz celog sveta

U četvrtak, 10. avgusta, dolaskom petanest učesnika, studenata filmskih akademija iz različitih krajeva sveta u Beograd, počeo je 12. Međunarodni studentski filmski kamp “Interakcija 2017”.

Studenti režije, kamere, dizajna zvuka, montaže i produkcije, okupili su se u Kulturnom centru Beograda i nakon uvodne radionice, otputovali su put zapadne Srbije. Podeljeni u tri ekipe, tokom sedmodnevnog boravka u Čačku, Ivanjici i Užicu, učesnici će pronaći priče i snimiti tri dokumentarca na temu „Mali grad – veliki ljudi”.

Efim Graboj, student režije iz Tel Aviva, zajedno sa snimateljkom iz Argentine, Konstancom Sandoval, Antonom Levkinim, studentom zvuka na najstarijoj filmskoj školi u svetu – moskovskom VGIK-u, montažerom Validom Mesnauijem iz Maroka i Milenom Šmigić, studentkinjom produkcije iz Beograda, inspiraciju za film će pronaći u Užicu.

Anastasija Dabrovska iz Poljske, dobitnica brojnih nagrada na filmskim festivalima režiraće dokumnetarac u Ivanjici. Rumunka Joana Turkan, studentkinja kamere, snimatelj zvuka Herardo Martinez iz Meksika, Libanac Peter Musa, student montaže na Američkom univerzitetu u Dubaiju i Nemanja Bogdanović sa novosadske Akademije umetnosti, zajedno sa rediteljkom filma, kroz dokumentarac, prikazaće Ivanjicu iz svog ugla.

Reditelj čačanske priče je Havijer Rodrigez, koji je nakon studija fotografije upisao filmsku režiju u  Madridu, Bartoš Opolski, student kamere u Poljskoj će biti snimatelj, a Ruskinja Marina Čerepanova će potpisati zvuk na filmu. Montažer filma čačanske ekipe, Marko Džambić, student je Fakulteta dramskih umetnosti, dok će ekipu u Čačku organizovati, do sada prvi predstavnik Crne Gore na kampu, Marina Čabarkapa, studentkinja produkcije na Akademiji umetnosti u Beogradu.

Po završetku snimanja, 17.avgusta, učesnici iz sve tri ekipe će se okupiti u Požegi, u kojoj će do 25. avgusta boraviti i montirati dokumentarce. Premijera filmova snimljenih tokom kampa biće održana 26.avgusta 2017, u Dvorani Kulturnog centra Beograda.

Učesnici kampa, koji su izabrani na konkursu, u konkurenciji od preko 140 kandidata, tokom boravka na Interakciji, snimiće dokumentarce, razmeniti iskustvo sa kolegama-studentima, ali i stvoriti kontakte za buduću profesionalnu saradnju.

Kamp se realizuje uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Filmskog centra Srbije, Grada Čačka, Opštine Ivanjica kao i brojnih partnera iz javnog, nezavisnog i biznis sektora.

tačno.net
Autor/ica 11.8.2017. u 09:59