POD POKROVITELJSTVOM SENAIDA MEMIĆA: Bahreinska firma na nacionalnom spomeniku BiH gradi stanove i šoping centar

Azra Omerović/Žurnal.info
Autor 11.8.2018. u 11:54

POD POKROVITELJSTVOM SENAIDA MEMIĆA: Bahreinska firma na nacionalnom spomeniku BiH gradi stanove i šoping centar

Kako se u Bosni i Hercegovini čuvaju nacionalni spomenici najbolji primjer je Općina Ilidža. Umjesto “šljunkare” kako načelnik ove općine Senaid Memić naziva Arheloško područje- prahistorijsko naselje Butmir gradit će se luksuzno naselje River Walk.

Na, još uvijek, nacionalnom spomeniku Bosne i Hercegovine bahreinska firma “M-Investment Group” gradi  159 luksuznih stanova, tržni centar, sportski centar i bazen. Sve ove luksuzne objekte bahreinski investitori grade pod pokroviteljstvom Senaida Memića, kako je pisalo na tabli unutar gradilišta.

(NE)OBAVIJEŠTENA JAVNOST

Vlasnik parcele, koja se nalazi u sklopu nacionalnog spomenika bio je Kemal Marić iz Mostara. Polovinom 2016. godine Marić osniva firmu “M-Investment Group”. U vlasništvo firme prelazi i parcela koja se nalazi na nacionalnom spomeniku BiH. Potom krajem decembra 2016. godine Općina Ilidža šalje zahtjev za brisanje sa liste nacionalnih spomenika većeg dijela parcela koje se nalaze u sklopu nacionalnog spomenika BiH.
Početkom marta 2017. godine Marić prodaje firmu osmorici bahreinskih investitora. Novi vlasnici firme i zemljišta su Abdulhusain Khaul Murtadha DewaniAbdulhameed Mohamed Hasan DawaniKahem Jawad Jasim AllaithAhmed Saleh Mulu Ahmed AlnoaimiAbbas Vusuf Ahmed AbdullaSayed Najeeb Isa Marzooq AlkhabbazSayed Saeed Isa Marzooq Alkhabbaz i  Sayed Ahmed Isa Marzooq Marzooq.

Početkom 2018. godine novi vlasnici zemljišta počinju sa gradnjom dok Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika zajedno sa Općinom Ilidža organizuje “prezentaciju” koja je u stvarnosti javna rasprava o izmjenama Odluke o proglašenju nacionalnog spomenika arheološkog nalazišta Prahistorijsko naselje Butmir. Dok bahreinski ” investitori” grade na nacionalnom spomeniku Bosne i Hercegovine i to pod pokroviteljstvom načelnika Memića, Komisija i Općina prezentiraju javnosti prijedlog izmjene i dopune Odluke kojom će smanjiti nacionalni spomenik sa 65 na osam hektara. Načelnik Memić otišao je korak dalje pa je nakon “prezentacije” u intervju za portal source.ba rekao da nacionalni spomenik neće biti osam već oko četiri hektara. Od “prezentacije” Komisije prošlo je već skoro četiri mjeseca.

Odluka o brisanju većeg dijela nacionalnog spomenika još uvijek nije  objavljena u Službenom glasniku BiH. A izgradnja stambeno- poslovnog prostora već je došla do petog sprata.

“Projekat pod nazivom “River Walk” proteže se na površini od 6805 m², a nakon izgradnje sadržavat će 28306 m² stambenog i poslovnog prostora. Pored stambenog poslovnog prostora planirana je i izgradnja podzemnih garaža”, navedeno je u promotivnom tekstu ove firme na portalu Klix.

Iz M-Investment Group za Žurnal kratko su rekli da imaju sve neophodne dozvole za gradnju. Za informacije o tome kako su dobili te dozvole javit će se kada vlasnik odobri da mogu govoriti za medije.

I dok čekamo bahreinske investitore da objasne javnosti kako su dobili dozvole da grade na nacionalnom spomeniku, podsjetimo na izjavu načelnika Memića od prije par mjeseci: “Dozvole su u proceduri”.

Bez obzira na činjenicu da je inspekcija obustavila radove, gradnja je nastavljena, a da će bez problema biti i završena najbolje pokazuje odgovor Zijada Halilovića, stručnog saradnika za historiju u Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika BIH iz aprila ove godine.

Ne vidim način da zaustavimo sada to”, kratko je objasnio Halilović.

zurnal.info

Azra Omerović/Žurnal.info
Autor 11.8.2018. u 11:54

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija