Podrška pismu i zahtjevima da se zabrani političko djelovanje Milorada Dodika

Edin Osmančević
Autor 16.9.2018. u 12:00

Podrška pismu i zahtjevima da se zabrani političko djelovanje Milorada Dodika

Foto: screenshotyoutube

U potpunosti podržavam zahtjeve kandidata za članove Predsjedništva BiH Mirsada Hadžikadića i Amera Jerlagića, te gospodina Suada Kurtćehajića koji u  odvojenim pismima visokom predstavniku međunarodne zajednice u BiH gospodinu Inzku, zahtjevaju  da iskoristi bonske ovlasti i zabrani političko djelovanje predsjedniku bh. entiteta RS Miloradu Dodiku.

Milorad Dodik ne može biti kandidat, niti član Predsjedništva države koju mrzi, godinama derogira uz spregu sa velikosrpskim lobistima iz Beograda.

Međutim tu listu treba proširiti sa svim onim licima koji se već nalaze na ”crnoj listi” Sjedinjenih Američkih Država odnosno onim koji već niz godina opstruiraju proces  demokratske transformacije BiH. Ovaj zahjev dolazi u trenutku kada i Senator Wicker, republikanac iz Misisipija, predsjedatelj Helsinške komisije i dobar poznavalac prilika na Balkanu, ukazuje na aktuelno stanje i predizbornu atmosferu u Bosni i Hercegovini.

Gospodin Wicker zahtjeva da SAD i Europa usvoje politiku nametanja sankcija pojedinim bosanskim zvaničnicima koji su očigledno uključeni u korupciju ili ignorišu Dejton, bosanske zakone ili sudske presude. Washington je već u vezi sa ovim to uradio predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, i nedavno Nikoli Špiriću, članu Predstavničkog doma BiH.

Ako ste zaista istinski prijatelj BiH, ako volite njene ljude, vrijeme je da pokažete da ste dostojni funkcije koju obavljate!

Edin Osmančević
Autor 16.9.2018. u 12:00