Pokrenuto razrješenje uhapšenog ambasadora BiH u Kataru Abdulaha Skake

 RSE
Autor/ica 25.5.2023. u 07:53

Pokrenuto razrješenje uhapšenog ambasadora BiH u Kataru Abdulaha Skake

foto: arhiva

Denis Bećirović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, pokrenuo je u utorak, 23. maja, razrješenje Abdulaha Skake, ambasadora BiH u Državi Katar, saopćeno je iz Bećirovićevog kabineta.

Sarajevska policija uhapsila je ranije istog dana Skaku, koji je do 2020. godine bio gradonačelnik Sarajeva, kako je potvrđeno iz Tužilaštva Kantona Sarajevo za Radio Slobodna Evropa.

”Muškarac 1983. godište inicijala A.S. je lišen slobode zbog krivičnih djela zloupotreba položaja, nesavjestan rad u službi i krivotvorenje službene isprave”, izjavila je Mersiha Novalić, glasnogovornica MUP-a Kantona Sarajevo, navodeći samo inicijale.

Novalić je dodala da se trenutno u prostorijama Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo nalazi više osoba na kriminalističkoj obradi.

Od jutra traju pretresi na više lokacija u glavnom gradu Bosne i Hercegovine zbog sumnje u počinjenje krivičnih dijela, a pretresena je i Skakina kuća.

U policijskom saopćenju se navodi da se policijska akcija provodi zbog sumnje u počinjenje više krivičnih djela, između ostalog, zloupotreba položaja, nesavjestan rad u službi, krivotvorenje službene isprave, davanje dara i drugih oblika koristi.

Policijsku akciju “Vizionar” provode policajci iz Sektora kriminalističke policije i Sektora za policijsku podršku Uprave policije MUP-a KS-a.

Akcija se provodi po nalogu Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Više detalja, kako kažu u MUP-u, bit će poznato naknadno.

Abdulah Skaka, član Stranke demokratske akcije (SDA), bio je gradonačelnik glavnoga grada BiH od 2016. do 2020. godine.

Način izbora Skake za gradonačelnika Sarajeva spominje se i u tzv. “aferi Asim” gdje se čeka pravosnažna presuda, a u kojem se funkcioneri SDA terete za političku korupciju.

Bivši član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović (SDA) imenovao je Skaku za ambasadora u Kataru krajem 2021., a funkciju je preuzeo u januaru 2022. godine.

Senaid Memić, bivši načelnik Općine Ilidža i ambasador BiH u Maleziji, kadar iste stranke uhapšen je u Sarajevu 11. maja po nalogu Tužilaštva Kantona Sarajevo koje ga tereti za zloupotrebu položaja i ovlaštenja.

Načelnik sarajevske općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić, bivši član SDA koji je kasnije osnovao vlastitu stranku, uhapšen je 9. maja u policijskoj akciji usmjerenoj protiv organizovanog kriminala.

RSE

 RSE
Autor/ica 25.5.2023. u 07:53