Policija je uvijek zadnja rupa na svirali

tačno.net
Autor 21.11.2017. u 11:49

Policija je uvijek zadnja rupa na svirali

Povodom odbijanja stavljanja pitanja zahtjeva sindikata policije u Federaciji na dnevni red sjednice Vlade F BiH, SDU BiH daje sljedeće saopštenje za javnost:

Kakva je to borba protiv korupcije i organiziranog kriminala u entitetu Federacija BiH, kada se policiji ne žele obezbjediti minimalni uvjeti za vršenje policijskih poslova i dužnosti?

Zašto se barem na nivou Federacije BiH ne uspostavi jedinstven sigurnosni okvir u kojem će se poštovati inicijativa Saveza Sindikata policije i uposlenika u Ministarstvima unutrašnjih poslova u Federaciji BiH o donošenju jedinstvenog granskog kolektivnog ugovora za sve uposlene u ministarstvima unutrašnjih poslova u Federaciji BiH?

Ako se aktuelna vlast izdaje za beskompromisnog borca protiv korupcije i organiziranog kriminala onda se ne smije dovoditi u pitanje normalno funkcioniranje MUP-ova na nivou kantona u Federaciji BiH. Nažalost, vlada Fadila Novalića najviše vodi računa o vlastitim potrebama, pa onda o stranačkim interesima, dok su građani i njihove potrebe tek na desetom ili ispod desetog mjesta. A policija  je zadnja rupa na svirali.

Rukovodstvo SDU BiH je stava da je policijski posao apsolutno istovjetan u svim kantonima i da nema nikakvog razloga da Vlada F BiH ne podrži prijedlog sindikata policije. Ukoliko Vlada Federacije uskrati podršku prijedlogu sindikata policije, time će pokazati koliko se ustvari zalaže za istinsku borbu protiv kriminala i korupcije. SDU stoji na stanovištu da se policiji i svim agencijama za zaštitu zakonitosti moraju obezbjediti uvjeti za efikasnu borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala, posebno u pogledu plata, proširenja ukupnih kapaciteta i nabavke neophodne opreme.

No, kako se čini takvo nešto ne možemo očekivati od aktuelne vlasti, njima je umjesto toga prioritet obnova voznih parkova i povećanje vlastitih privilegija.

Uostalom, nama u SDU je jasno zašto se uskraćuje podrška policiji i agencijama za zaštitu zakonitosti od strane aktuelne vlasti, jer bi u dogledno vrijeme i oni sami mogli biti predmetom raznih istražnih radnji.

tačno.net
Autor 21.11.2017. u 11:49

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija