Policija spriječila ulazak porodicama žrtava genocida na mjesto stradanja u Kravicama

RSE
Autor 13.7.2022. u 19:33

Policija spriječila ulazak porodicama žrtava genocida na mjesto stradanja u Kravicama

foto: rfe-rl

Policija bh. entiteta Republike Srpske nije dozvolila porodicama žrtava genocida u Srebrenici da u srijedu, 13. jula, polože cvijeće ispred hale Zemljoradničke zadruge Kravica, kod Bratunca, na istoku Bosne i Hercegovine (BiH).

Radi se o mjestu gdje je, prema zvaničnim podacima, između 13. i 14. jula 1995. godine ubijeno više od 1.300 bošnjačkih zarobljenika iz Srebrenice, među kojima je bilo i maloljetnih osoba.

Ispred hale je bilo oko stotinu policajaca koji su spriječili ulazak.

Iz Policijske uprave Zvornik za Radio Slobodna Evropa (RSE) je rečeno da pripadnici policije samo po službenoj dužnosti rade na obezbjeđivanju ovog skupa, ali da nisu zabranili posjetu Zemljoradničkoj zadruzi Kravice.

“Potpuno je neljudski i necivilizacijski onemogućavati one koji su preživjeli genocid da odaju počast svojim najbližima na mjestu stratišta”, reagovao je član Predsjedništva BiH Željko Komšić. “Treba samo zamisliti kakva bi reakcija uslijedila kada bi neko samo naišao na ideju da se žrtvama Holokausta zabrani odavanje počasti onima koji su ubijeni. Vlasti entiteta RS moraju prestati sa divljačkom praksom vrijeđanja žrtava, kako zbog samih žrtava tako i zbog naroda za kojeg tvrde da ga predstavljaju, a uvijek ga i iznova sramote.”

Komentar Ambasade SAD

Sjedinjene Američke Države (SAD) su zaprepaštene odlukom gradonačelnika Bratunca da članovima porodica žrtava uskrati pristup lokalitetu Kravica danas u znak sjećanja na gubitak najmilijih tamo tokom genocida u Srebrenici.

To je navedeno u objavi Ambasade SAD na twitter-u u srijedu.

Iz Ambasade SAD poručili su da “lideri BiH na svim nivoima imaju duboku odgovornost odati počast svim civilnim žrtvama”, bilo bošnjačkim, hrvatskim ili srpskim.

To, kako navode, uključuje omogućavanje porodicama žrtava da pristupe mjestima stradanja i da obilježe sjećanje na najmilije.

“Ovo je od suštinskog značaja kako da žrtve odaju počast svojim izgubljenim članovima porodice, tako i da građani BiH krenu naprijed. Omogućiti im taj pristup je takođe pristojna stvar”, ističu u Ambasadi SAD u BiH.

U Ambasadi SAD su zbog blokiranja pristupa porodicama u Kravici kritikovali Srđana Rankića, načelnika Opštine Bratunac.

“Odluka načelnika Rankića ne mijenja fundamentalnu činjenicu da se u julu 1995. godine u i oko Srebrenice dogodio genocid, uključujući i Kravicu, niti na bilo koji način odaje počast srpskim civilima koji su stradali u regionu, ali ometa izglede za pomirenje što je neophodno za sve ljude u BiH da žive mirne i prosperitetne živote koje zaslužuju”, istakli su u Ambasadi SAD u BiH.

Šta je prethodilo?

Porodice su došle u Kravicu u okviru obilježavanja 27. godišnjice genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone UN-a” Srebrenica iz jula 1995. godine.

Želja je da se obilaskom mjesta masovnog stradanja Bošnjaka oda počast nevino stradalim u srebreničkom genocidu.

Na mjestu zadruge u Kravici već nekoliko mjeseci je u toku čišćenje terena i uklanjanje otpada.

Preživjeli srebreničkog genocida i porodice stradalih strahuju da će ‘asanacijom’ koju sprovode vlasti, biti obrisano sjećanje na jedno od najmasovnijih ubistava zarobljenih Bošnjaka koje se dogodilo u julu 1995. godine.

Zadruga u Kravici se nalazi između Srebrenice i Bratunca, na istoku Bosne i Hercegovine (BiH), a u ratu je bila pod kontrolom Vojske Republike Srpske (VRS).

Svakog 13. jula članovi porodica ubijenih, te Udruženja “Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa” obilaze prostor Zadruge u Kravici i polažu cvijeće.

Prije devet godina policija je pokušala da majkama spriječi ulaz u krug Zadruge, nakon čega su probile policijski kordon, otvorile kapiju i položile cvijeće.

'S braćom je otišao, s braćom je i došao' – 27. godišnjica genocida u Srebrenici

Porodice žrtava genocida obilaze u srijedu stratišta u Podrinju na kojima je od 11. do 17. jula 1995. godine strijeljano više od osam hiljada žrtava genocida u Srebrenici.

U Srebrenici je 11. jula obilježena 27. godišnjica genocida koji su srpske snage počinile u ovom mjestu 1995. godine. Održana je komemoracija te klanjana kolektivna dženaza za još 50 žrtava.

Za 27 godina ukupno je u Memorijalnom centru u Potočarima ukopana 6.721 osoba.

RSE

RSE
Autor 13.7.2022. u 19:33