Ponovoljeni izbori: U Srebrenici bojkot probosanskih stranaka, SNSD u Doboju očekuje pobjedu

tačno.net
Autor 21.2.2021. u 08:50

Ponovoljeni izbori: U Srebrenici bojkot probosanskih stranaka, SNSD u Doboju očekuje pobjedu

U Srebrenici i Doboju danas se održavaju ponovljeni lokalni izbori. Odluku o ponavljanju izbora donijela je Centralne izborna komisija (CIK) zbog nepravilnosti na izborima održanim u novembru prošle godine.

Uoči i nedugo nakon prošlogodišnjih izbora u Srebrenici stranke sa sjedištem u Sarajevu su ukazivale na nepravilnosti. Posebno su se žalile na propuste u glasanju poštom. Početkom decembra SIPA je uhapsila tri osobe zbog izbornih prevara.

Smatrajući da će se opet desiti nepravilnosti, spomenute stranke su odlučile bojkotovati ponovljene izbore.

S druge strane, sve stranke iz Republike Srpske su ponovo podržale Mladena Grujičića iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) kao kandidata za načelnika Srebrenice.

Pravo glasa u Srebrenici će imati više od deset hiljada građana.

Svih 26 biračkih mjesta na kojima se danas ponavljaju izbori u općini Srebrenica otvoreno je na vrijeme, u 7:00 sati i izborni proces odvija se bez problema, izjavila je predsjednica Općinske izborne komisije Ljiljana Stevanović.

Opozicija ujedinjena u Doboju protiv SNSD-a

Pozicija i opozicija u RS-u nije ujedinjena u Doboju. Naprotiv. U SNSD-u očekuju pobjedu svog kandidata za gradonačelnika Borisa Jerinića.

Ovom bivšem istaknutom članu Srpske demokratske stranke (SDS) konkurisat će Cvijan Filipović. On je kandidat SDS-a, Partije demokratskog progresa (PDP) i odnedavno opozicionog Demokratskog narodnog saveza (DNS).

Interesantno je da je SNSD-ov partner Socijalistička partija (SP) kandidovala svog kandidata, a to je Srđan Todorović.

U Doboju će pravo glasa imati više od 50.000 građana. U oba navedena grada biračka mjesta su otvorena od 7 do 19 sati.

klix.ba

tačno.net
Autor 21.2.2021. u 08:50