Posjetite 14. PitchWise – festival ženske umjetnosti i aktivizma BiH 2019! Žene u otporu – Pobuna druge polovice!

tačno.net
Autor 11.9.2019. u 11:02

Posjetite 14. PitchWise – festival ženske umjetnosti i aktivizma BiH 2019!  Žene u otporu – Pobuna druge polovice!

Fondacija CURE organizira otvorenje 14. PitchWise festival ženske umjetnosti i aktivizma u BiH 2019 (PW) u četvrtak, 12.09.2019. godine s početkom u 18.00 sati u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine (Sime Milutinovića Sarajlije 7).

Na otvorenju ćemo najaviti umjetnice, aktivistkinje, teoretičarke, muzičarke, feministkinje i ostale braniteljice ženskih ljudskih prava koje dolaze iz različitih dijelova BiH, regije i svijeta koje će predstaviti svoj rad na ovogodišnjem PW i bit će uprilčen muzički program u izvođenju Anite Šunjić (BiH). Festival organizujemo u periodu od 12.09.–15.09.2019. godine u Sarajevu.

Sve dane PitchWise festivala bit će postavljene izložbe umjetničkih radova i fotografija u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH autorica: Karmele Segvić (Udruga Domine Hrvatska), Vanje Lazić (BiH), Dorothy Pachkova (Sjeverna Makedonija), Smiljke Jovanović (Srbija), Ivane Puškaš i Emine Handžić (Centra za devojke Niš, Srbija), dok će izložba Ajne Jusić (Udruženje zaboravljena djeca rata, BiH) „Breaking free“ biti postavljena za vrijeme trajanja festivala u Galeriji Novi hram Sarajevo.

Sa centralnom temom ovogodišnjeg PW „Žene u otporu – Pobuna druge polovice!“ želimo skrenuti pažnju da životi žena širom svijeta su izloženi različitim opresivnim politikama, politikama koje svoje stavove iznose preko ženskih sloboda i ženskog tijela. Ali, u svakom opresivnom sistemu postoji otpor! I zaista, kako širom svijeta, tako i u BiH nevidljive i društveno marginalizovane žene podižu glas i kreiraju drugačiju stvarnost. Mi ćemo imati priliku da čujemo iskustva, priče i primjere kako su žene aktivizmom pružale otpor opresivnim politikama, fašizmu, klerofašizmu, nacionalizmu i patrijarhatu.

U subotu, 14.09.2019. godine ispred Gradske tržnice (Gajev trg) sa početkom u 18:00 sati će biti izvedena ulična akcija „Sluškinje ustaju“ koju realizuje Udruga Domine (Hrvatska), a ovom akcijom u Sarajevu ukazat ćemo na to da odnos u kojem žene šute, trpe i tretiraju se kao maternice, nije tako daleko. Od mnoštvo kulturnog umjetničkog sadržaja izdvajamo predstavu „Elektra“ – koja je rađena prema motivima mita o Elektri, a koju potpisuju Amila Terzimehić (BiH) i Fatima Kazazić (BiH). Predstava će biti održana u subotu, 14.09.2019. godine u prostorijama Brew Imperial Society sa početkom u 20:00 sati.

Nezaobilazni provod je uz PitchWise MUZIČKI PROGRAM koji će biti u Brew Imperial Society, a fenomenalne izvođačice muzičkog programa su: EBOW (Austrija), DJ Jasmina (BiH) i Lana Hamza&Bend (BiH).

Za program festivala i više informacija posjetite stranicu Fondacije CURE na www.fondacijacure.org.

ULAZ NA SVE PITCHWISE DOGAĐAJE JE BESPLATAN!

Tagovi:
tačno.net
Autor 11.9.2019. u 11:02