Potvrđeni konačni rezultati izbora u Mostaru

tačno.net
Autor 19.1.2021. u 08:53

Potvrđeni konačni rezultati izbora u Mostaru

foto šg

Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine (SIP) u utorak je potvrdilo konačne i službene rezultate lokalnih izbora u Mostaru po kojima je najveći broj mandata u gradskom vijeću dobila koalicija predvođena HDZ-om BiH.

Nakon što je prizivni odjel Suda BiH odbio kao “paušalne i neutemeljene” žalbe tri stranke na ranije objavljene preliminarne rezultate, kao i zahtjeve za ponovnim brojanjem glasova s nekih biračkih mjesta, SIP je, na sjednici održanoj u Sarajevu, većinom glasova potvrdio kako će HDZ-ova koalicija imati 13 zastupnika, Koalicija za Mostar predviđena Strankom demokratske akcije (SDA) 11, koalicija Naše stranke (NS) i SDP BiH 6, Hrvatska republikanska stranka (HRS) 3, a po jedan zastupnički mandat imat će srpska lista te Prva mostarska partija.

Protiv odluke o potvrđivanju konačnih izbornih rezultata bio je samo hrvatski član u SIP-u Vlado Rogić, koji je tražio da se sačekaju rezultati istrage o navodnim izbornim nepravilnostima u jednoj izbornoj jedinici što je na temelju kaznene prijave HDZ BiH vodi tužiteljstvo Hercegovačko-neretvanske županije.

Rogićevo je stajalište kako su utemeljni prigovori HDZ-a o fiktivnom prijavljivanju birača u izbornoj jedinici Jug, što je utjecalo na konačne rezultate izbora dva vijećnika koji se biraju s tog područja, navodi Hina.

Nakon potvrđivanja izbornih rezultata slijedi konstituiranje novog gradskog vijeća Mostara, a članovi tog tijela iz svojih redova trebaju izabrati gradonačelnika koji će naslijediti Ljubu Bešlića.

Kandidat HDZ-a za gradonačelnika je liječnik mostarskog Doma zdravlja Mario Kordić, dok je SDA kao svog kandidata istaknula Semira Guzina, također liječnika, ali iz bolnice u istočnom dijelu grada.

Izbori u Mostaru održani su 20. prosinca prošle godine, po prvi put nakon 2008.

Abrašmedia

tačno.net
Autor 19.1.2021. u 08:53