Pozivi na protest u Sarajevu nakon saobraćajne nesreće u kojoj je stradala žena

RSE
Autor/ica 28.5.2023. u 12:17

Izdvajamo

  • Tešku nesreću u naselju Marijin-Dvor izazvao je u petak navečer, 26. maja, vozač (1996.), koji je bio u alkoholiziranom stanju i bez položenog vozačkog ispita, rekli su iz Ministarstva unutrašnjih poslova u Sarajevu.

Povezani članci

Pozivi na protest u Sarajevu nakon saobraćajne nesreće u kojoj je stradala žena

Foto: FENA/Ilustracija

Neformalna grupa građana pozvala je putem društvenih mreža na mirne proteste u nedjelju, 28. maja, u centru Sarajeva, nakon što je u saobraćajnoj nesreći nastradala jedna, a teško povrijeđene dvije osobe. Protestom žele odati počast nastradaloj ali i ukazati da su ulice Sarajeva nesigurne.

Prema informacijama iz policije, stradala je 25-godišnja ženska osoba. Iz Vlade Kantona Sarajevo objavili su da je riječ o liječnici Azri Spahić.

Tešku nesreću u naselju Marijin-Dvor izazvao je u petak navečer, 26. maja, vozač (1996.), koji je bio u alkoholiziranom stanju i bez položenog vozačkog ispita, rekli su iz Ministarstva unutrašnjih poslova u Sarajevu.

“Vozilom Mercedes je upravljao A.B. koji je uhapšen zbog sumnje da je počinio teško krivično djelo ugrožavanja sigurnosti u saobraćaju. Od zadobijenih povreda, 25-godišnja žena je preminula na mjestu nesreće”, kazala je Novalić ranije za medije.

Osumnjičeni je u subotu predan u nadležnost Tužilaštva Kantona Sarajevo.

“Bit će zadržan 24 sata i u tom zakonskom roku će ga ispitati postupajuća tužiteljica koja će dlučiti o daljim mjerama prema osumnjičenom Arminu Berberoviću”, saopćeno je iz Tužiteljstva KS-a.

Najavljena vanredna sjednica Vlade Kantona

Za Radio Slobodna Evropa ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica potvrdio je da je Vlada Kantona zakazala vanrednu sjednicu u nedjelju 28. maja, nakon teške nesreće.

Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk rekao je da “opravdana zabrinutost građana za njihove i živote njihove djece, zbog nesavjesnih vozača”. Naveo je da Vlada KS-a čini i činit će sve da divlja vožnja, ulicama Sarajeva, bude prošlost.

Na proteste su pozvali iz neformalne grupe na Facebooku “Vi ovo dopuštate – Za Editu i Selmu”. Edita Malkoč i Selma Agić su djevojke koje su smrtno stradale u Sarajevu u oktobru 2016. godine na pješačkom prelazu.

Za njihovu smrt osuđen je vozač Sanjin Sefić na 17 i pol godina zatvora.

“Nažalost, ovakve skupove smo organizovale prije sedam godina kada su nedaleko od ovog mjesta, u saobraćajnoj nesreći ubijene Selma Agić i Edita Malkoč. I danas ponavljamo isto što smo tada poručivale – ulice Sarajeva nisu sigurne, postojeći zakonski propisi nisu adekvatni, institucije moraju preuzeti odgovornost i ponuditi rješenja.

Nakon nepovratno otetih života – za ovo sve je već kasno, ali to ne znači da ćemo prihvatiti trenutnu situaciju”, poručili su iz grupe.

RSE

RSE
Autor/ica 28.5.2023. u 12:17