Pozorište lutaka Mostar: 65 godina veselja i edukacije

R.D./klix.ba
Autor 14.11.2017. u 12:29

Pozorište lutaka Mostar: 65 godina veselja i edukacije

O ovom velikom jubileju, kao i načinu na koji će on biti obilježen, na konferenciji za medije govorili su direktor Pozorišta lutaka Mostar Edin Kmetaš te najprepoznatljivija lica ove kuće, reditelji i glumci Nedžad Maksumić i Diana Ondelj Maksumić.Nedžad Maksumić je na početku kazao kako je bez velike sumnje ovo pozorište jedno od najnagrađivanijih u našoj zemlji.

“Obišli smo sedamnaest zemalja Evrope i svijeta, učestvovali smo na najznačajnijim evropskim lutkarskim festivalima i osvojili samo u posljednjih desetak godina 44 nagrade u konkurenciji najboljih i najjačih lutkarskih teatara iz cijelog svijeta”, s mnogo ponosa kazao je Maksumić.

Svih tih 65 godina Pozorište lutaka Mostar je na istom mjestu, nastavio je Maksumić, na istoj adresi, u istoj zgradi, s istim imenom kojeg se nikad nisu odrekli i neće odreći, s istim umjetničkim težnjama, s neospornim kvalitetom predstava namijenjenih svoj djeci Mostara, ove zemlje i cijelog svijeta.

“U našoj kući gostovali su umjetnici s brojnih strana, tražili smo najbolje da bismo i sami bili bolji, da bismo učili od tih teatarskih stručnjaka i ponudili našoj publici uvijek iznova nove projekte, s profesionalnim i umjetničkim dignitetom i porukom ljudskosti koja će u dječijem sjećanju ostati do kraja njihovog života”, kazao je Maksumić.

Od 1952. godine i prve predstave “Snježana i sedam patuljaka” u režiji osnivača ove institucije i prvog mostarskog lutkatra Đorđa Đoke Bovana, u istoj sali na mostarskom Brankovcu traje ova posebna teatarska priča.

lutkarskomo

Foto: klix.ba

Edin Kmetaš, direktor Pozorišta lutaka u Mostaru, kazao je nekoliko riječi o programu obilježavanja 65 godina postojanja ove institucije.

“Ovim povodom pripremili smo četiri programa koji će trajati čitavu godinu. U novembru smo započeli reviju gostujućih predstava naših prijatelja iz zemalja regije. Sutra, 15. novembra, na dan prve predstave naše kuće, imat ćemo veliku izložbu iz arhiva pozorišta, gdje ćemo pokazati fotografije, lutke i scenografije 65 godina postojanja naše kuće. Izložba se otvara u 20 sati u Centru za kulturu”, kazao je Kmetaš.

Vrijedni mostarski lutkari pokreću i radionicu “Glumit može svatko” koja će trajati tri mjeseca, gdje nastoje oživjeti Malu scenu, s djecom iz osnovnih škola koja će raditi s najboljim pedagozima i glumcima te odigrati klasik Branka Ćopića “Ježevu kuću”.

“Planirana je i promocija prvog CD-a pjesama iz naših predstava koje su radili veliki profesionalci iz cijelog svijeta. U decembru počinjemo raditi na novoj predstavi koju će režirati mlada bugarska rediteljica Elica Petkova”, najavio je Kmetaš.

On je dodao kako se dosta radi na uređenju objekata pozorišta, a posebno je značajno da naredne godine počinju rekonstrukciju glavne zgrade.

klix.ba

R.D./klix.ba
Autor 14.11.2017. u 12:29

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija