Predložena zatvorska kazna za korištenje “ustaških pozdrava”

tačno.net
Autor 7.10.2017. u 10:45

Predložena zatvorska kazna za korištenje “ustaških pozdrava”

U susjednoj Hrvatskoj predložena je zatvorska kazna do dvije godine za korištenje ustaških pozdrava.

Predstavnici Kluba zastupnika stranaka IDS, PGS i RI uputili su u saborsku proceduru prijedlog zakona kojim se po uzoru na, kako kažu, razvijene europske demokracije, zabranjuje i propisno kažnjava propagiranje nacističkog, fašističkog, a time i ustaškog režima te njihovih simbola i parola poput pozdrava “Za dom spremni”.

Predstavnici triju stranaka iz Istre, Rijeke i Gorskog Kotara su istaknuli kako žele uvesti zakonske odredbe kakve već postoje u Njemačkoj ili su pred usvajanjem u Italiji, u zemljama koje imaju slično povijesno naslijeđe.

Svako isticanje spomenutih simbola bilo bi tretirano kao kazneno djelo, što, upozoravaju, sada nije u primjeni.

Pod pozdravom “Za dom spremni” u ustaškim logorima ubijeno je na tisuće ljudi samo zato što su bili druge nacionalnosti ili vjere, poručeno je iz Kluba, te kako je neoboriva činjenica da je ustaški režim bio zločinački i izdajnički.

Na pitanje kako tretirati simbole komunizma kao totalitarnog sustava, poručili su kako ne dopuštaju bilo kakvo izjednačavanje antifašizma sa ustaštvom.

Prijedlog zakona predviđa kazne zatvora u trajanju od šest mjeseci do dvije godine, a u slučaju da je djelo učinjeno putem računalnog sustava ili mreže, kazna se povećava za trećinu zbog brzog širenja sadržaja koji postaje dostupan velikom roju osoba, piše N1

tačno.net
Autor 7.10.2017. u 10:45