Predrag Kojović: BiH mora biti normalna država jednakih mogućnosti za sve

tačno.net
Autor 25.1.2018. u 15:28

Predrag Kojović: BiH mora biti normalna država jednakih mogućnosti za sve

U svome gostovanju na televiziji N1, u emisiji Novi dan, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH Bariša Čolak ustvrdio je da bi građanska Bosna i Hercegovina značila dominaciju većinskog naroda.

Ova tvrdnja ne iznenađuje, budući da je Čolak istaknuti član jedne stranke koja se na sav glas predstavlja kao garant evropskih vrijednosti, iako te vrijednosti sistematski krši gdje god je na vlasti. Nijedna članica Evropske unije nema kolektivnog šefa države, no nismo čuli da se HDZ zalaže, u skladu s evropskim vrijednostima, za ukidanje troglavog Predsjedništva – ovoj stranci je stalo samo da se promijeni tehnika biranja hrvatskog člana.

„Članak 1 Ustava Republike Hrvatske definira narod kao ‘zajednicu slobodnih i ravnopravnih državljana’, član 1 Ustava Republike Srbije stipulira da je ova država ‘zasnovana na (…) načelima građanske demokratije’ – no ta načela prestaju da budu evropske vrijednosti kada ih treba primijeniti u nužnoj ustavnoj transformaciji Bosne i Hercegovine, koja ostaje talac izmišljotine o svojoj posebnosti“, rekao je Predrag Kojović, predsjednik Naše stranke.

Stoga Čolakovo upozorenje na opasnost koja prijeti od jedne moguće buduće Bosne i Hercegovine služi samo da se prikrije stanje u stvarnoj sadašnjoj Bosni i Hercegovini, podijeljenoj na teritorijalne cjeline (Republika Srpska, kantoni sa bošnjačkom ili hrvatskom većinom) u kojima se godinama s letalnom efikasnošću provodi dominacija većinskog naroda.

tačno.net
Autor 25.1.2018. u 15:28