Predrag Kojović: Čović i Dodik insistiraju na dejtonskom ustavu jer se boje EU

tačno.net
Autor 12.7.2017. u 17:50

Predrag Kojović: Čović i Dodik insistiraju na dejtonskom ustavu jer se boje EU

Predsjednik Naše stranke Predrag Kojović upozorava da ‘mostarske konsultacije’ Milorada Dodika i Dragana Čovića predstavljaju nastavak prakse u kojoj se Čović ponaša kao da nije dijelom parlamentarne većine na državnom nivou i sa Miloradom Dodikom dogovara blokade inicijativa koje podržavaju čak i ministri HDZ BiH.

“Nema nikakvog iznenađenja da Dodik i Čović postižu saglasnost u vezi sa važnim pitanjima za Bosnu i Hercegovinu. Oni su sebi odredili ‘zone odgovornosti’ na kojima se ponašaju kao na privatnom komadu zemlje, pa ne čudi da je za njih podjela na tri entiteta za njih najbolje rješenje. I za nas u Našoj stranci je važno da se u javnosti otvori tema šta je to BiH jer tako će postati kristalno jasno koje stranke BIH vide kao građansku i evropsku državu, a koje insistiranjem na Dejtonskom ustavu žele da nas spriječe na putu ka Evropskoj uniji”, poručio je Kojović.

“Sad je već izvjesno da će 2018. godina i izbori zapravo biti referendum na kojem će građani i građanke BiH odlučuti kakvu zemlju žele. Nacionalisti predlažu daljnje etničke podjele, a mi zajedništvo u različitosti i politike koje će nas odvesti u Evropsku uniju. Konačnu riječ će dati građani, a posebno oni koji neglasanjem zapravo podržavaju nacionalistički projekat podjele zemlje”, zaključio je Kojović.

tačno.net
Autor 12.7.2017. u 17:50