Predrag Kojović: Dom naroda treba ukinuti, najbolji dokaz za to je usvajanje programa rada za 2017. tek u septembru!

tačno.net
Autor 19.9.2017. u 14:51

Predrag Kojović: Dom naroda treba ukinuti, najbolji dokaz za to je usvajanje programa rada za 2017. tek u septembru!

Delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije Predrag Kojović iz Naše stranke poručio je da je apsurdno da se program rada ovog Doma za 2017. godinu razmatra na sjednici u septembru. Kojović podsjeća da usvojeni prijedlozi Naše stranke na Predstavničkom domu čekaju skoro dvije godine mjesto u dnevnom redu Doma naroda.

„Naša stranka čeka da Dom naroda razmotri nacrt o zabrani negiranja genocida, koji zbog očiglednog dogovora HDZ-SDA stoji u ladici i ne dolazi na dnevni red. Taj prijedlog Naše stranke je usvojen još početkom 2016. godine, dakle prije 18 mjeseci u Predstavničkom domu, kada je održana javna rasprava, te mi i dalje čekamo predsjedavajuću Lidiju Bradara da taj Zakon stavi na dnevni red.“, dodaje Kojović.

„Već dvije godine čekamo da Dom naroda razmatra naš Nacrt zakona o posebnim mjerama za krivična djela protiv spolne slobode maloljetnika, kojim se predviđaju posebne mjere zaštite djece i registracija osuđenih pedofila. Ne moramo ulaziti u sve blokade i propuste kada su u pitanju zakoni koje je uputila Vlada, s obzirom da bi to trebala biti briga vladajuće koalicije, ali je jasno da se Predstavnički dom posmatra kao poligon u kojem poene uzima Stranke demokratske akcije, da bi se onda blokadama u Domu naroda zadovoljile posebne potrebe Hrvatske demokratske zajednice BiH.“, poručio je Kojović.

„Naša stranka stoji na stanovištu da Dom naroda treba ukinuti. Naš prijedlog predviđa proširenje Predstavničkog doma, povećanje kvota etničke zastupljenosti i preciznu listu pitanja koja mogu biti predmet mehanizma za zaštitu vitalnog interesa etničkih kolektiva. Trenutno, Dom naroda služi za blokadu propisa sa kojima se ne slaže HDZ BiH, a ne one koji su štetni po interese jednog, drugog ili trećeg etničkog kolektiva. Zar svima nije jasno da je Dom naroda potpuno nepotrebna institucija koja opterećuje građane i budžet troškovima, i da se pojavljuje kao tema samo kada delegati krenu u zaštitu svojih beneficija ili drugih privatnih interesa.“, zaključio je Kojović.

tačno.net
Autor 19.9.2017. u 14:51

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija