Predrag Kojović: U BiH nema opstrukcija koje mogu zaustaviti širenje NATO-a

tačno.net
Autor/ica 6.2.2019. u 18:34

Predrag Kojović: U BiH nema opstrukcija koje mogu zaustaviti širenje NATO-a

Sutra će u Briselu biti održan sastanak vanjskih poslova zemalja NATO-a na kojem će biti riječ i o BiH. BiH bi mogla dobiti ponudu za aktivaciju Akcionog plana za članstvo u NATOu.

Predrag Kojović, predsjednik Naše stranke, to smatra izuzetno važnim za budućnost BiH:

„Aktivacija Akcionog plana bi dala novi zamah našem članstvu u NATO savezu. Ulazak Bosne i Hercegovine u NATO savez bi ne samo stvorio pretpostavke za snažniji ekonomski razvoj naše zemlje nego, što je za nas još važnije, konačno stavio tačku na one ideologije u susjedstvu koje još uvijek sanjaju o prekrajanju bosanskohercegovačkih granica i narušavanju njenog političkog suvereniteta na njenoj teritoriji. Duboko vjerujem da bi članstvo BiH u NATO savezu napokon potpuno eliminisalo teritorijalne pretenzije susjednih zemalja i unutrašnjih secesionističkih politika i time dovelo do relaksacije na našoj političkoj sceni i smanjenju nacionalističkog populizma.“

Ponudu za aktivaciju članstva morat će prihvatiti Predsjedništvo BiH gdje se očekuju opstrukcije Milorada Dodika, člana Predsjedništva iz reda srpskog naroda, koji je u više navrata rekao da svoj odnos prema NATO-u ravna s odnosom Srbije prema tom vojnom savezu. Kojović kaže:

„Mislim da se taj proces, proces ulaska BiH U NATO savez nakon srijede više neće moći zaustaviti. Garancija teritorijalnog integriteta, stabilnost i sigurnost koja dolazi sa NATO članstvom su sasvim sigurno u interesu većine građana BiH koji ne žele razmišljati o opstanku države BiH nego o njenom ekonomskom i političkom napretku. Mir i sigurnost su za sve građane BiH neprocjenjivo vrijedne stvari i samo oni koji to ne shvataju mogu opstruirati naš put ka članstvu u NATO savezu”.

tačno.net
Autor/ica 6.2.2019. u 18:34