Predrag Kojović upozorio Europske liberale: Čovićev izborni zakon je etnička podjela BiH

tačno.net
Autor 23.5.2017. u 12:52

Predrag Kojović upozorio Europske liberale: Čovićev izborni zakon je etnička podjela BiH

Predsjednik cuputio je pismo članu Evropskog parlamenta i predsjedniku parlamentarnog kluba Saveza liberala i demokrata za Evropu (ALDE) Guyu Verhofstadtu, u kojem iznio stavove Naše stranke o izmjenama Izbornog zakona, koje je predložio HDZ BiH, te zatražio podršku evropskih liberala u Evropskom parlamentu u borbi protiv etničkih i dejtonskih podjela, a za evropsku, građansku i multietničku BiH.

„Učestali susreti visokih evropskih dužnosnika s bosanskohercegovačkim zvaničnicima u posljednjih nekoliko mjeseci uvjeravaju nas da zapadni Balkan i, naročito, Bosna i Hercegovina, ostaju trajna zaokupljenost Evropske unije, unatoč problemima s kojima se sama Unija susreće u ovom trenutku. Saopštenja s tih susreta izražavaju određen diplomatski optimizam, koji međutim ne može prikriti realan zastoj u reformskom procesu, a u ovom trenutku stanje je tako loše da su državne institucije blokirane i u svome obavljanju dnevnih zadataka“, stoji u pismu.

Predsjednik Naše stranke u pismu kao „uzrok svih uzroka“ neuspjeha vidi u nespojivosti dejtonskih načela sa evropskim putem BiH.

„Dopustit ću sebi da Vašu pažnju skrenem na ono što vidim kao ‘uzrok svih uzroka’ zaostajanja naše zemlje na putu ka cilju koji je, međutim, deklarativno prigrlila cijela bosanskohercegovačka politička klasa: najviši evropski dužnosnici nikada nisu zvanično i izričito potvrdili da su osnovni principi i institucionalna rješenja današnje, ‘dejtonske’ Bosne i Hercegovine, nespojivi s njenim članstvom u EU, jer su u izrazitoj suprotnosti s evropskom pravnom stečevinom (acquis communautaire)“, napisao je Kojović.

Kojović je dodao da je tzv. „Dejtonski ustav“, kao aneks mirovnog ugovora, imao cilj da umiri nacionalističke apetite zaraćenih strana.

„On je stoga, kao nužno zlo, uspostavio etničku pripadnost pojedinaca kao izvor njihovih političkih prava, i na tome izgradio sistem koji sve do danas generira nestabilnost i latentne sukobe, a nespojivost državne arhitekture izvedene iz tog principa s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i osnovnim slobodama potvrdio je dvjema svojim presudama i Evropski sud za ljudska prava u Strasbourgu“, navodi se u pismu.

Kojović je pojasnio da postupak napuštanja dejtonskih okvira, koji su diskriminatorni i anticivilizacijski, ne može biti stihijski, već je potrebno da se odvija u jedinstvenom i struktuiranom procesu pod kontrolom odgovarajućih evropskih institucija.

Ostvarenje evropske Bosne i Hercegovine znači radikalnu negaciju dejtonske Bosne i Hercegovine“, kaže predsjednik NS i dodaje – da bi bilo „izuzetno korisno da taj stav, koji se dosad gubio u nijansama eurobirokratskog govora, jasno i nedvosmisleno potvrde evropski zvaničnici“.

Kojović je u svom pismu ustvrdio da evropski zvaničnici  dosad nisu postavili stvari u tu perspektivu, pa mnogi bosanskohercegovački politički akteri vjeruju da se evropski put Bosne i Hercegovine sastoji u jačanju ili „ispravnom tumačenju“ dejtonskih ustavnih rješenja, a ne u njihovom napuštanju.

„Upravo u ovom trenutku određene političke snage pokušavaju da promijene Izborni zakon kako bi perpetuirale etnički model, i otvoreno prijete neodržavanjem izbora ako im se ne iziđe u susret. One u tome, nažalost, imaju podršku europarlamentaraca iz susjedne Hrvatske, koja kao članica EU ima izravan utjecaj na obrazovanje stavova i u Evropskom vijeću i u Evropskom parlamentu. Budući da Naša stranka ne raspolaže tim institucionalnim mogućnostima, molim Vas da europarlamentarce koji su članovi ALDE upoznate s našim pogledom na stvari, kao i sa našom sugestijom“, zaključio je Kojović.

tačno.net
Autor 23.5.2017. u 12:52