Predsjednik Naše stranke Predrag Kojović uputio otvoreno pismo ambasadi Republike Srbije u BiH

tačno.net
Autor 25.7.2018. u 08:48

Predsjednik Naše stranke Predrag Kojović uputio otvoreno pismo ambasadi Republike Srbije u BiH

Predsjednik Naše stranke Predrag Kojović upućuje otvoreno pismo Ambasadi Republike Srbije u Bosni u Hercegovini – na ime otpravnika poslova Damira Kovačevića.

Pismo prenosimo u cjelosti:

“Poštovani gospodine Kovačeviću,

potpredsjednica Narodne skupštine Republike Srbije Vjerica Radeta na svom Twitter profilu ismijavala je, na izuzetno morbidan način, smrt gospođe Hatidže Mehmedović, jednog od najprepoznatljivijih lica koja nas podsjećaju na genocid u Srebrenici, ali istovremeno i na važnost oprosta i međuetničkog pomirenja u Bosni i Hercegovini i u regiji.

S obzirom da se radi o osobi koja obavlja izuzetno važnu funkciju u državnom sistemu Republike Srbije i da je njena izjava pogodila ne samo Bošnjake nego i sve nas građane BiH, smatram neophodnim da Vam se obratim ovim dopisom i zatražim od Vas, kao diplomatskog predstavnika Srbije u BiH da se javno ogradite od stava potpredsjednice Vaše Narodne skupštine.

Želim vjerovati da predstavljate Republiku Srbiju koja želi izgradnju dobrosusjedskih odnosa sa BiH i koja ne vrijeđa i ponižava njene građane sramotnim i morbidnim izjavama o najvećem ratnom zločinu i najvećoj tragediji u BiH i Evropi koja se dogodila nakon Drugog svjetskog rata. Srebrenica je ujedno i najveća trauma cijelog jednog bh. naroda, bošnjačkog, ali, u to nemojte imati nimalo sumnje, i svih nas građana BiH koji težimo ka uspostavi i vladavini evropskih civilizacijskih vrijednosti i u BiH i u cijeloj regiji. Ideologija kojoj pripada Vjerica Radeta je trajno nastojala uništiti te i takve vrijednosti u ratu provodeći, a danas ismijavajući ratni zločin genocida i vrijeđajući žrtve.

Uvažena gospodo, ne želim vjerovati da je stav Vjerice Radeta stav službene Republike Srbije i pozivam Vas da to javno i pokažete.

Za unaprijeđenje odnosa naše dvije države prisustvo diplomatskih predstavnika na teritoriji BiH i Srbije je krucijalno ukoliko želimo prevazići tragičnu prošlost i graditi bolju budućnost za građane i BiH i Srbije, ali se ta saglasnost o prisustvu i sarajevska dobrodošlica ne može i neće produžiti ukoliko reakcije diplomatskih predstavnika na ovakve civilizacijski nedopustive izjave izostanu.

Predsjednik Naše stranke

Predrag Kojović”

tačno.net
Autor 25.7.2018. u 08:48