PREDSTAVA “Aziz ili Svadba koja je spasila Zapad” VEČERAS U NARODNOM POZORIŠTU SARAJEVO U OKVIRU MODULA MEMORIJE 2018

Hana Bajrović
Autor 17.4.2018. u 12:51

PREDSTAVA “Aziz ili Svadba koja je spasila Zapad” VEČERAS U NARODNOM POZORIŠTU SARAJEVO U OKVIRU MODULA MEMORIJE 2018

Foto: Matko Biljak

Predstava HNK Split “Aziz ili svadba koja je spasila Zapad” igra večeras u Narodnom pozorištu Sarajevo, u 19.30, u okviru programa Modul Memorije 2018, a predstava gostuje u sjećanje na Predraga Lucića.

Predstavu je režirao Dino Mustafić, a rađena je po tekstu Predraga Lucića, i to je ujedno i posljednja predstava napravljena po Lucićevom tekstu za njegovog života. Lucić je bio hrvatski novinar i književnik ali, što je manje poznato, i pozorišni redatelj koji jest odustao od svoje prvotne profesije ali ne i od pozorišta. Svojim “Azizom”, duhovitom i mudrom tragikomedijom, koju sam određuje kao “comedie franchise po motivima Pira malograđana Bertolta Brechta”,  pozornici se vraća tematizirajući na svoj poznati anarhični način temu različitoga i drugačijega te predrasude i strahove savremenoga globaliziranog svijeta; prestrašenog ne toliko nepoznanicama što ih to “drugačije” doista donosi, koliko našim vlastitim mentalnim klišejima.

“Među junake Brechtovog “Pira malograđana” doveo sam Aziza, čovjeka o kojem veseli svatovi ne znaju ništa, osim što na osnovu njegove tamne puti i neprilagođenosti zadanoj situaciji zaključuju da se radi o nekakvom Marokaneru, Arapinu ili tako nečem, pa da se samim tim radi i o potencijalnom teroristu. Takva je reakcija nažalost očekivana, jer ih dežurna propaganda planetarnog rata protiv terorizma uči da o “svima njima“ razmišljaju kao o bombašima – samoubojicama. Moj tekst govori o industriji straha koja dodatno izluđuje već ionako pomahnitale stupove konzumerističkog društva.“- Predrag Lucić, 2008. godina

Lucić je za predstavu “Aziz ili svadba koja je spasila Zapad” nagrađen Juditom na 63. Splitskom ljetu.

Hana Bajrović
Autor 17.4.2018. u 12:51