Predstavnički dom Kongresa SAD-a usvojio prijedlog zakona za kažnjavanje podrivanja Dejtona

RSE
Autor 21.9.2022. u 09:40

Predstavnički dom Kongresa SAD-a usvojio prijedlog zakona za kažnjavanje podrivanja Dejtona

Zastupnica Ann Wagner. Foto: AP

Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je 21. septembra Prijedlog zakona o odvraćanju od destabilizirajućih radnji u Bosni i Hercegovini (BiH), kojim se potvrđuje američka podrška Dejtonskom mirovnom sporazumu, te uvode sankcije onima koji budu radili protiv njega.

Američke kongresmenke Ann Wagner i Susan Wild su u julu predstavile Prijedlog zakona kojim je, kroz sankcionisanje, previđena podrška Dejtonskom sporazumu.

“Bosanci i Hercegovci trpe zbog direktnih postupaka političara koji bezobzirno šire podjele u BiH, često uz punu podršku Rusije. Ovaj zakon će zaštititi Dejtonski sporazum, sačuvati decenije napretka nakon užasnog rata i poslati jasnu poruku da Sjedinjene Države podržavaju mirnu, ujedinjenu i sigurniju BiH”, izjavila je kongresmenka Ann Wagner, koja je predložila Zakon u Predstavničkom domu.

“Nadam se da će Senat poduzeti hitne mjere za usvajanje ovog zakona kako bismo mogli pomoći Bosancima i Hercegovcima da spriječe opasnu političku krizu”, istakla je Wagner.

Wagner je takođe rekla da je imala veliku podršku bosanskohercegovačke dijaspore iz St. Louisa s kojom je blisko sarađivala prilikom sačinjavanja Prijedloga zakona.

Kongresmenka Susan Wild je ranije poručila da je od ključne važnosti da Sjedinjene Države podrže napore naroda BiH da “zaštite svoj teško stečeni mir i izgrade demokraciju”.

Predloženi akt također poziva BiH da provede presude Evropskog suda za ljudska prava, koje zahtijevaju ukidanje etničke diskriminacije pri izboru u pojedine instance vlasti u BiH.

“Konstruktivan pristup može pomoći u stvaranju mogućnosti, uključenosti i stabilnosti u cijeloj regiji, i za generacije koje dolaze”, navela je Wild.

Američko Ministarstvo finansija objavilo je5. januara proširenu listu sankcija za djela korupcije, kojima je među ostalima obuhvaćen i Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), vodeće političke partije u entitetu Republika Srpska (RS).

“Destabilizirajuće koruptivne aktivnosti Milorada Dodika i pokušaji urušavanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, motivisani vlastitim interesom, ugrožavaju stabilnost Bosne i Hercegovine i cijele regije”, saopštio je tada podsekretar američkog ministra trezora za terorizam i finansijske obavještajne službe Brian E. Nelson.

SAD je na listu sankcionisanih dodao i ministra zdravlja i socijalne zaštite entiteta RS-a Alena Šeranića (SNSD) i predsjednika entiteta Federacija BiH Marinka Čavaru (HDZ BiH).

Oni su sankcionisani, između ostalog, jer nastoje promicati secesiju entiteta RS, tako što podrivaju ovlasti državnih institucija BiH, kao i zbog toga šti su slijedili etnonacionalističke i političke agende nauštrb demokratskih institucija i građana BiH.

RSE

RSE
Autor 21.9.2022. u 09:40