Prema izjavama zaštićenog svjedoka Tužilaštva BiH: Radovan Višković učestvovao u premještanju masovnih grobnica

Elmedina Šabanović
Autor 19.9.2020. u 14:04

Prema izjavama zaštićenog svjedoka Tužilaštva BiH: Radovan Višković učestvovao u premještanju masovnih grobnica

Foto: capital.ba

Zaštićeni svjedok M-16 je na Sudu Bosne i Hercegovine, u procesu protiv Miodraga Josipovića i drugih, iznio optužbe na račun sadašnjeg premijera Republike Srpske Radovana Viškovića da je učestvovao u premještanju masovnih grobnica.

Kako piše portal Istraga.ba, koji je u posjedu kompletnog iskaza kojeg je, još tokom istrage o srebreničkom genocidu 1995. godine, tužiocima Tužilaštva BiH dao ovaj zaštićeni svjedok, svjedok je pominjao Radovana Viškovića, aktuelnog premijera Republike Srpske. Osim toga, svjedok M-16 je, 6. juna 2017. godine, svjedočeći na Sudu BiH o Srebrenici, kazao da je Višković učestvovao u transportovanju zarobljenih Bošnjaka na mjesto strijeljanja.

Tužilaštvo BiH još uvijek nije procesuiralo niti osumnjičilo Radovana Viškovića. Međutim, kako navodi portal Klix.ba, Tužilaštvo BiH je na njihov upit potvrdilo da je predsjednik Vlade Republike Srpske, spomenut u svjedočenjima zaštićenog svjedoka u procesima za ratne zločine koje vodi Tužilaštvo BiH.

„U Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine, u Posebnom odjelu za ratne zločine, od ranije je u radu predmet koji se odnosi na više osoba, te između ostalog i na osobu koju navodite u upitu. Više informacija ili detalja ne možemo davati”, navodi se u odgovoru Tužilaštva BiH, a prenosi Klix.ba.

Zaštićeni svjedok M-16 svoj prvi iskaz je dao 18. aprila 2007. godine u prostorijama Tužilaštva BiH. Saslušao ga je državni tužilac Ibro Bulić koji je istraživao genocid u Srebrenici i događaje koji su uslijedili poslije pada zaštićene zone UN-a u julu 1995. godine. Nakon što je 11. jula 1995. godine Srebrenica i zvanično pala, veći dio muškaraca krenuo je put Tuzle. Pripadnici Vojske RS i policijskih snaga tog entiteta su im pravili zasjede. Jedan dio zarobljenih je prebačen na stadion u Novoj Kasabi, nedaleko od Milića, gdje su ih čuvale oružane, vojne i policijske, snage Republike Srpske. Zaštićeni svjedok M-16, inače srpske nacionalnosti, tih dana je bio u Novoj Kasabi i opisao dio događaja. U svom iskazu iz aprila 2007. godine pomenuo je aktualnog premijera RS-a Radovana Viškovića koji je u Novoj Kasabi bio u društvu Radomira Pantića, kojem se danas, u predmetu Dragomir Vasić sudi po optužbi za genocid u Srebrenici, navodi portal Istraga.ba.

Dalje se navodi kako je iskaz svjedoka M-16, koji je dao 2007. godine, ovaj svjedok ponovio i 2017. godine, svjedočeći pred Sudom BiH u predmetu protiv Miodraga Josipovića i ostalih. Odmah nakon rata, svjedočio je pred Sudom BiH zaštićeni svjedok M-16, njemu se ponovo javio Radovan Višković i ponudio mu novac za prekopavanje masovnih grobnica, te premještanje posmrtnih ostataka ubijenih Bošnjaka u sekundarne masovne grobnice, saznanja su to portala Istraga.ba.

“Nudio je, meni i još ostalima, da treba da se premiještaju masovne grobnice. Boksitovi kamioni će to, a ja sam bio vozač. Hočeš li da ideš, kaže, debelo će platiti Rajko Dukić. Obezbjeđivat će civilna policija, ne moraš se plašit”, kazao je zaštićeni svjedok M-16 na Sudu BiH.

Elmedina Šabanović
Autor 19.9.2020. u 14:04

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija