Preminuo Dušan Duda Ivković, jedan od najvećih košarkaških trenera svih vremena

tačno.net
Autor 16.9.2021. u 10:26

Preminuo Dušan Duda Ivković, jedan od najvećih košarkaških trenera svih vremena

foto: Košarkaški savez Srbije

Svijet košarke pogodila je teška vijest o smrti legendarnog košarkaškog stručnjaka Dušana Dude Ivkovića.

Slavni trener preminuo je u 78. godini, a vijest je potvrdio Košarkaški savez Srbije na zvaničnoj stranici, gdje se oprostio od Ivkovića.

“Proslavljeni selektor reprezentacije Jugoslavije i Srbije, jedan od najboljih trenera u historiji svjetske košarke Dušan Duda Ivković, preminuo je u Beogradu u 78. godini”, navodi se u saopštenju Košarkaškog saveza Srbije.

Ivković je preminuo u Beogradu nakon što je neko vrijeme imao vodu u plućima i liječio se u bolnici.

Riječ je o legendarnom stručnjaku koji važi za jednog od najuspješnijih evropskih trenera svih vremena. Kao selektor reprezentacije Jugoslavije osvojio je tri evropska zlata i jedno srebro, jedno svjetsko zlato, srebro na Olimpijskim igrama i zlato na Univerzijadi.

Tokom karijere na klupskom nivou osvojio je u dva navrata Euroligu, a vodio je Partizan, Aris, Radnički, Šibenik, Vojvodinu, PAOK, Panionios, Olympiakos, AEK, CSKA, Dinamo Moskvu i Anadolu Efes.

Rođen je u Beogradu 29. oktobra 1943. godine, a trenersku karijeru završio je 2016. godine. Poznat je i kao rođak slavnog izumitelja Nikole Tesle.

Od Dude Ivkovića učili su neki od najvećih košarkaških trenera svih vremena, a bio je poznat po svom temperamentu, ali i predanom radu s košarkašima koji su imali šta da nauče.

klix.ba

tačno.net
Autor 16.9.2021. u 10:26