Presuđeni zločinac Valentin Ćorić se oglasio u medijima i pored zabrane

Sergej Sergio Šotrić
Autor 27.2.2019. u 17:38

Presuđeni zločinac Valentin Ćorić se oglasio u medijima i pored zabrane

Putem socijalne mreže – na najbrži mogući način – želim informisati širu javnost, te nadležne institucije Bosne i Hercegovine, o eklatantnom unterminiranju odluke Suda Ujedinjenih Nacija o prijevremenom puštanju na slobodu pravosnažno osuđenog ratnog zločinca Valentina Ćorića, od strane medijske kuće “Večernji List” d.o.o. sa sjedištem u Zagrebu, Republika Hrvatska – EU, čiji je vlasnik austrijska firma “Styria Media Group” AG sa sjedištem u Grazu, Republik Österreich – EU.

U izdanju “Večernjeg Lista” za BiH od 24.02.19, imao sam priliku pročitati vrlo opširan tekst pod naslovom: “Obitelj Ćorić u svom vinskom podrumu upriličila nezaboravnu vinsku feštu”, koji prilažem u prilogu.

Ratni zločinac, bivši ministar unutrašnjih poslova tzv. Herceg-Bosne i zapovjednik Vojne policije HVO-a, Valentin Ćorić je 16.01.19 izašao iz zatvora, nakon odsluženih više od dvije trećine kazne. Ćorić je pravosnažnom presudom u slučaju „Prlić i ostali“ osuđen na 16 godina zatvora za ratne zločine u okviru “Udruženog zločinačkog poduhvata“ (UZP) i “međunarodnog oružanog sukoba“.

No, Valentin Ćorić ipak nije slobodan čovjek u punom smislu te riječi. Za to najveću zaslugu imaju žrtve Herceg Bosne iz Mostara i Hercegovine te njihove porodice koje su svojom upornošću došle do ove pravne pobjede.

Naime, po prvi put u historiji Haškog tribunala jednom osuđeniku, koji izlazi na prijevremenu slobodu, a izlazili su mnogi, uvedene su stroge mjere. Tako je Ćoriću zabranjeno, između ostalog: ISTUPANJE U MEDIJIMA, nošenje oružja, pristup svjedocima i možda najvažnije – zabranjen mu je politički angažman. Ukoliko Ćorić ZA SVOGA ŽIVOTA prekrši BILO KOJU OD NAVEDENIH ZABRANA, vratiće se na izdržavanje preostale trećine zatvorske kazne.

Na ovaj način je prekinuta 25-godišnja praksa Tribunala, koja je ranije omogućavala zločincima poput Momčila Krajišnika da osnivaju raznorazne asocijacije, politički djeluju ili nastupaju u medijima te nastavljaju širiti svoju dobro poznatu ideologiju. Ranije praksa omogućila je i da Simo Zarić, osuđeni ratni zločinac postane zamjenik načelnika Bosanskog Šamca, da Biljana Plavšić promoviše svoju knjigu u medijima itd, itd.

Žrtve mučenja, maltretiranja, silovanja, porodice ubijenih, preživjeli svjedoci bili su ključni u haškim procesima dokazivanja krivice zločinaca, ovim su ispravile još jednu nepravdu. Dakako, ne u punom smislu, ali vrlo važnu. Ovo popuštanje birokratskog mehanizma Tribunala direktan je produkt upravo njihovog djelovanja i ustrajnosti u borbi za pravdu.

coricviono

Gore pomenuti tekst, objavljen 24.02.2019 u izdanju medijske kuće “Večernji List” (koja ima 60-godišnju tradiciju), a koja je u vlasništvu austrijske firme “Styria Media Group” AG, grubo krši gore navedenu odluku Tribunala UN-a (koja je odgovornima u medijskoj kući “Večernji List” vrlo dobro poznata), a koji je osuđeniku Valentinu Ćoriću” – u odluci o njegovom prijevremenom puštanju na slobodu uveo stroge uvjete, između ostalog i zabranio njegovo istupanje u medijima.

U tekstu medijske kuće “Večernji List” d.o.o. pod naslovom “Obitelj Ćorić u svom vinskom podrumu upriličila nezaboravnu vinsku feštu”, se na grubi način unterminira i krši odluka međunarodnog Tribunala UN-a, time da se pravosnažno osuđenom ratnom zločincu Valentinu Ćoriću u medijskom prostoru “prostire crveni tepih” i na najočitiji način bagatelizira Ćorićeva sudski dokazana krivica za ratne zločine (koja se niti jednom riječju ne spominje).

Večernji List ide čak i jedan korak dalje, prenoseći rijeci osuđenika Ćorića (kako stoji crno na bijelom) U CIJELOSTI. Medijska kuća “Večernji List”, koja posluje u pravnom prostoru Evropske Unije, prenosi između ostalog i sljedeće “nadahnute” riječi osuđenika Ćorića:
“Mi smo pobijedili!
Mi smo pobijedili to što je bilo pred nama”.

Ne ulazeći ovdje u vrlo loš stil pisanja ovoga teksta (ne pominjući ni jednom riječi, gdje je to toliko dugo bio “brat” Valentin Ćorić – odakle li se to konačno vratio ovaj “brat”), kao i vrlo evidentno patetično tepanje voditelja Veselka Čerkeza (čije riječi medijska kuća “Večernji List” d.o.o. takođe citira) pravosnažno osuđenom ratnom zločincu, niti jeftini populizam Dragana Čovića, kojeg “Večernji List” (između ostalog) citira sa završnim riječima: “Ono što me posebno veseli, jeste biti uz obitelj Ćorić”, ja se ovdje želim ograničiti samo na pravni aspekt – eklatantno kršenje i unteminiranje odluka meritornog suda Ujedinjenih nacija, od strane jedne etablirane medijske kuće, čije odluke su dužni poštovati svi građani kao i svi pravni subjekti.

U vezi gore navedenog, zahtijevam – u roku od 14 dana – javno izvinjenje od strane medijske kuće “Večernji List” d.o.o, od strane vlasnika ove medijske kuće – austrijske firme “Styria Media Group” AG, na adresu: Haškog Tribunala, na adresu žrtava pravosnažno presuđene para-tvorevine tzv. Herceg Bosne, te članovima njihovih porodica, na adresu evropske i svjetske javnosti, uz OBAVEZIVAJUCE OBEĆANJE, da se ovako nešto nikada više u izvještavanju medijske kuće “Večernji List” neće ponoviti, te da će firma “Večernji List” ubuduće poštovati i primjenjivati sve odluke Haškog Tribunala.

U slučaju neispunjenja mog gornjeg zahtjeva, osjećam se primoranim, da ispunim svoju građansku dužnost i obavezu, te da se sa ovim slučajem kršenja pravnih normi i kršenja odgovornog izvještavanja medija u javnom prostoru EU, zvanično obratim pravosudnim institucijama u: BiH, Republici Hrvatskoj, Republik Österreich i EU.

S poštovanjem
Sergej Sergio Šotrić
građanin, privrednik i poreski obveznik u:
BiH, Deutschland, EU

Sergej Sergio Šotrić
Autor 27.2.2019. u 17:38