Pretresi u sarajevskoj hitnoj pomoći zbog slučaja Memić

RSE
Autor 24.2.2021. u 12:48

Pretresi u sarajevskoj hitnoj pomoći zbog slučaja Memić

Foto: FENA/md

Po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) vrše pretrese u Javnoj ustanovi Hitna pomoć Sarajevo.

Kako se navodi iz ove pravosudne institucije, pretresi se vrše u u okviru predmeta koji se odnosi na stradanje Dženana Memića.

“Po nalogu postupajućeg tužioca, uz naredbu Suda BiH, policijski djelatnici Državne agencije za istrage i zaštitu –SIPA, uz asistenciju policijskih djelatnika MUP-a Kantona Sarajevo, vrše pretrese objekata i izuzimanje dokumentacije Javne ustanove Zavod za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo. Pretresi se odnose na arhivsku dokumentaciju, kao i druge potrebne dokumente za predmet u kojem postupa Tužilaštvo BiH”, navodi se iz Tužilaštva BiH.

U saopštenju se ističe i da će se nakon okončanja pretresa postupajući tužilac odrediti prema daljim aktivnostima, te da se istraga u predmetu intenzivno nastavlja.

Pravosudni proces u slučaju Dženan Memić traje četiri godine i izazvao je brojne kontroverze i proteste građana, koje je organizovala porodica stradalog mladića.

Tužilaštvo BiH je u avgustu 2019. godine otvorilo posebnu istragu o smrti Dženana Memića, nakon što je njegova porodica podnijela krivičnu prijavu protiv više od 40 osoba.

Dženan Memić (21) preminuo je 15. februara 2016. godine nakon teških povreda koje je zadobio 8. februara 2016. godine dok je sa djevojkom Alisom Mutap šetao Velikom alejom na Ilidži.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo incident je okvalifikovalo kao saobraćajnu nesreću, dok je porodica Memić tvrdila suprotno.

Preminuo je nekoliko dana kasnije, 15. februara 2016. godine, a njegova smrt nije razjašnjena.

Sud Bosne i Hercegovine odredio je 3. februara jednomjesečni pritvor Zijadu Mutapu i Hasanu Dupovcu koji su osumnjičeni za organizovani kriminal i pomoć počinitelju nakon krivičnog djela u slučaju “Dženan Memić”.

Sud je na taj način u potpunosti prihvatio prijedlog Tužilaštva koje je i tražilo ovakvu mjeru.

Njima je određen pritvor zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli utjecati na svjedoke ili prikrivati dokaze.

RSE

RSE
Autor 24.2.2021. u 12:48