Preživjele žrtve genocida protive se izgradnji spomenika mira u centru Srebrenice

Dž.L.
Autor 5.8.2020. u 10:36

Preživjele žrtve genocida protive se izgradnji spomenika mira u centru Srebrenice

Foto: D.S/Klix.ba

Udruženje žrtava i svjedoka genocida iz Srebrenice uputilo je dopis Uredu visokog predstavnika u BiH (OHR) u kojem ističe kako se oštro protivi izgradnji “Spomenika mira” u Srebrenici, koja je počela prije nekoliko dana.

Naime, u centru Srebrenice gradi se spomenik s ciljem odavanja počasti svim žrtvama iz posljednjeg rata, a projekt predviđa da pored spomenika bude i fontana. Vrijednost radova na ovom projektu je 70.000 KM.

Međutim, žrtve srebreničkog genocida protive se izgradnji spomenika navodeći kako su svjedoci upornog negiranja genocida.

“Genocid je utvrđena činjenica međunarodnih sudova i kao takav se ne može promijeniti. Međunarodna zajednica nije učinila ništa na otklanjanju posljedica genocida, a sve je glasnije negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca. Načelnik Srebrenice javno ističe da je njegov uzor Vojislav Šešelj, pa se i sam svrstao u radikale i četnike, i kao takav želi da se gradi ‘Spomenik u miru'”, navodi se u dopisu OHR-u koji su potpisala udruženja Srebreničke Majke, Žene Srebrenice, Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa i Žene Podrinja.

Da bi uopće razgovarale o izgradnji spomenika, majke Srebrenice stavile su nekoliko uslova pred OHR, i to “da OHR donese zakon o zabrani negiranja genocida, da se iz parka u centru Srebrenice izmjeste dva spomenika četnicima koji su vršili pokolj muslimana za vrijeme Drugog svjetskog rata te da se načelnik Srebrenice izvini majkama za sve nevino stradale u proteklom ratu”.

klix.ba

Dž.L.
Autor 5.8.2020. u 10:36

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija