Priča o najpopularnijem političaru i neistini: Anketa Crobarometra

Senja Perunović
Autor/ica 30.4.2019. u 08:57

Priča o najpopularnijem političaru i neistini: Anketa Crobarometra

Foto: pri.sch.youtube

Očekujemo Crobarometar da obavijesti javnost što se desilo najčešćem odgovoru (‘Nitko’) na pitanje tko je najpopularniji političar. Bez toga, Crobarometrovu anketu ne treba vidjeti drugačije nego kao – promašaj, neistinu, a predsjednicu kao osobu visokopozicioniranu koja je i u anketama… bez pokrića.

Pojavila se anketa; svjetla medijskih reflektora bogato su osvjetlila njene rezultate ovoga aprila 2019. Anketu je proveo Crobarometar (jel’ to institucija il’ je neka grupa?). Rezultate je upila javnost.

Hrvatsku su zapljusnuli naslovi poput:

„Predsjednica je i dalje najpopularnija političarka“

„Novi Crobarometar: Predsjednica i Bandić najpopularniji političari“

„Crobarometar: Kolinda i Bandić su najpopularniji političari u Hrvatskoj“, i sve tako u stravičnom tom tonu.

Ti, zabezeknuta, onda pogledaš malo unazad, stvarno malo, tek na početak ovog mjeseca, travnja 2019., i šta vidiš? Najpopularniji političar dosljedno je i dalje bio – ‘Nitko’.

A kako stoji predsjednica? Nju je podržalo… koliko? Dobrih 15,7 posto ispitanika (prema prošlomjesečnih 17 posto). Ovu je anketu proveo Cro-demoskop.

E, a onda, april još nije ni istekao… hop, hop i sada, krajem tog mjeseca travnja 2019., odjednom, iskočila predsjednica na listi Crobarometarske popularnosti s ni manje ni više nego 60 posto podrške. Nije-nego.

Sumnjivo je i što se – iz prijašnjih anketa dobro poznati prvoplasirani – ‘Nitko’ u ovoj anketi Crobarometra niti ne spominje, pa ne znamo jel’ takvu opciju uopće ponudio građanima. A ako nije, to, uf, to bi bilo …

I zaista, sva je prilika, ta opcija u anketi nije postojala. Nameće se onda pitanje: odakle Crobarometru pravo da javnosti oduzme opciju koja doista ima puni smisao u političkom besmislu današnje RH?

Šta je na stvari? Crobarometar krajnje neprofesionalno radi svoj posao; iz političkih razloga vara građane Hrvatske; svoju je stručnost prodao i zaboravio za novčić-dva; popušta pod pritiskom (čijim?), ili nešto peto?

Očekujemo Crobarometar da obavijesti javnost što se desilo najčešćem odgovoru (‘Nitko’) na pitanje tko je najpopularniji političar.

Bez toga, Crobarometrovu anketu ne treba vidjeti drugačije nego kao – promašaj, neistinu, a predsjednicu kao osobu visokopozicioniranu koja je i u anketama… bez pokrića.

Senja Perunović
Autor/ica 30.4.2019. u 08:57