Prihvatite apartheid ili vas neće biti

Alija Redžepovac
Autor 5.2.2022. u 08:40

 Prihvatite apartheid ili vas neće biti

foto: DW

Dakle, već punih 30 godina vodi se borba za Bosnu i Hercegovinu. Beograd i Zagreb milion puta su to čitavom svijetu pokazali  ali nisu svima dokazali. Uvjerili su sebe i dobar dio Evrope da je obaveza “nebeskih” i ” legitimnih” uništiti BiH, Bosance i Hercegovce i Bošnjake.

Uništiti i podijeliti, jer oni neće da BiH bude jabuka razdora između Beograda i Zagreba. Zato su u savezu protiv BiH i sa 90% usaglašenih stavova oko Bosne. Nama, Bosancima i Hercegovcima, to je takođe  jasno. Ovi usaglašeni stavovi svakodnevno prijete i onemogućavaju funkcionisanje bh-države zbog čega njeno stanovništvo trpi siromaštvo, nepravdu, korupciju.

Mi čekamo i mislimo da će se ovi razbijači umoriti i da će nas ostaviti da živimo na miru. Ali umora nema. Osvježavaju svoje redove novim i mladim snagama i koriste svaku međunarodnu krizu da ubrzaju posao koji su započeli tokom rata protiv BiH devedesetih godina.

Dio BiH već je odavno  anektiran ili poluanektiran a ovih posljednjih godina traje borba da se i ovaj drugi dio, legitimno   anektira. Ako ne može ovih preostalih 50 procenata, onda barem dvadesetak procenata legitimne teritorije. Na osnovu čega izvodim ovaj zaključak?

Hrvatska je bh- Hrvate pretvorila u svoju dijasporu i totalno politički izludila jedan autohtoni narod BiH. Zbog interesa pojedinaca a ne naroda, bh- Hrvati sami više ne znaju šta su: da li su hrvatska dijaspora, da li su državljani Hrvatske ili  su jedno i drugo. Izgleda da su najmanje Bosanci i Hercegovci.

Evo jednog u nizu dokaza: “Hrvatska se ne ponaša kao suverena država i dogodit će se politička egzekucija Hrvata na izborima u BiH” kaže njegovo veličanstvo, mrzitelj, Nino Raspudić. Iz ovog proizlazi Hrvatska suverenost  na području BiH. Ovaj liik nastavlja dalje: ” bošnjačka strana nije bila spremna za dogovor te ga je trebalo ( izborni zakon) nametnuti vanjskopolitičkim pritiskom”.

Ova poruka i ova prijetnja nije usamljena među hrvatskim političarima, kako ovih u bh- dijaspori tako i onih u matičnoj domovini. Isti ovaj i njemu slični protive se bilo kakvom nametanju od strane OHR-a u BiH a njegovi istomišljenici su u bh- parlamentu nedavno glasali protiv tkz. Incovog zakona. Inckov zakon nije legitiman. A kada je u pitanju nametati svoja pravila Bošnjacima i to u obliku apartheida onda je to legitimno.

Koliko je zla u likovima koji se zovu političari, ne može ni jedna vaga na svijetu izvagati. Naprimjer, u tv emisiji OBN televizije, Mario Karamatić opravdavajući trenutnu blokadu  FBiH, kaže sljedeće: “To je mala maca šta vas čeka. Žalit ćete za Draganom Čovićem, lit ćete gorke suze”.

Ima li ijedna slična prijetnja ovako javno upućena Bosancima, Bošnjacima i BiH u posljednjih 30 godina? Ima. Ove jezive riječi imaju sličnost sa Karadžićevim riječima izgovorenih prije 30 godina: “Nemojte misliti da nećete odvesti BiH u pakao, a muslimanski narod možda u nestanak. Jer muslimanski narod ne može se odbraniti  ako bude rata ovdje”.

Nakon ovih jezivih prijetnji, da se muslimanski narod neće moći obraniti, slijedile su laži i propaganda  o ugroženosti onih koji prijete i koji blokiraju državu. Ovakve manipulacije i laži legitimno se nalaze u javnom diskursu i svaki dan suočavamo se sa prijetnjama i manipulacijama.

Svima njima je jasno da lažu. Lažu da bi ispunili svoj zadatak. Jasno je i nama koji slušamo i jasno je šta žele. BiH nikako i nikakvu ! Jer da žele, barem simbolično bi to pokazali.

BiH zastava, grb, himna ne postoje tamo odakle dolaze one “legitimne” prijetnje i uvrede. Da žele, na javnim skupovima, uz hrvatske simbole mogli bi mjesta naći i bosanski- državni! Pokazuje legitimni da tamo nema BiH a diže bunu što državljani BiH na izborima u BiH glasaju za državljana BiH.

Suočavajući se sa besmislenom politikom  pokušava se naći opravdanje i grijeh prebaciti na nekog drugog. Nije Zorane Krešiću grijeh što je državljanin BiH glasao za državljanina BiH, kako bi zbog toga dao legitimitet svojim uvredama javno upućenim predsjedavajućem predsjedništva BiH, nazivajući ga Sejdom Bajramovićem. Grijeh je Krešiću, to što ti govoriš i što se ne sramiš da ljude vrijeđaš. Jednako vrijeđaš one koji biraju, kao i onog koga biraju.

Ti i takvi hoćete da na nasilu nametnete i određujete ko će za koga glasati i takvim besmislicama tražite legitimitet. Praviti paralelu sa Miloševićevom politikom ima samo jedan cilj. Hoćeš da dokažeš da su u BiH tri republike, da svaka ima pravo na samoodređenje i samoopredjeljenje i da rezultati izbora iz jedne republike ne mogu uticati na rezultate druge republike.

Očigledno je da vi tako zamišljate te vaše tkz. plutajuće izborne jedinice ili kantone, kako već da ih zovete.

Tvrditi kako je u BiH nemoguće imati izbore, gdje bi sasvim normalno, svaki čovjek mogao birati  i mogao biti biran i tu povlačiti paralelu sa Miloševiće je neprirodno. Tvrditi kako je nemoguće ostvariti princip jedan čovjek jedan glas, je također neprirodno. Može li biti drugačije? Da li je moguće da jedan čovjek ima dva glasa, ili da jedan čovjek ima četiri glasa ? Da, ali to je apartheid za one kojima bi bilo nametnuto da jedan čovjek ima jedan glas, ili da njihov glas ne bi imao nikakvu važnost.

Da, upravo to traže oni koji neće i ne žele nikakvu BiH. Oni baš to žele, nametnuti : Bošnjaci- jedan čovjek jedan glas; Hrvati- jedan čovjek četiri glasa, itd. Kako drugačije objasniti Čovićeve zahtjeve,kako drugačiji razumjeti masovne uvrede i prijetnje Bosni i bosanstvu?

Kombinacijom tribalizma i apartheida nastoji se Bosancima  zgaditi BiH, nastoji se da što već broj Bosanaca i Hercegovaca napusti zemlju kako bi bh- političare doveli u situaciju da shvate kako se ne isplati boriti za takvu polupraznu BiH i da treba pristati da se na miran način izvrši podjela između Beograda i Zagreba.

Alija Redžepovac
Autor 5.2.2022. u 08:40