Prije 40. godina KK Bosna je bila prvak Evrope: „Bosno moja, divna mila“

Sanela Gojak
Autor 5.4.2019. u 11:10

Izdvajamo

  • Ispred dvorane „Mirza Delibašić“ zbog generacija koje dolaze trebalo bi da bude statua Mirze Delibašića, najboljeg bh. košarkaša, rekao je nakon prikazivanja filma Nerzuk Ćurak.

Povezani članci

Prije 40. godina KK Bosna je bila prvak Evrope: „Bosno moja, divna mila“

Foto: historija.ba

Prije 40 godina na današnji dan sarajevska Bosna je bila šampion Evrope!

KK „Bosna“ je kult ovog grada. Prve utakmice u Skenderiji su bile zbog Bosne, u ratu zbog Bosne, pa i godine poslije kad je u jednom momentu petorka bila sastavljena od tamnoputih igrača. I neki žal zbog dodavanja naziva Royal…

Tog 5. aprila 1979. u francuskom Grenobleu sarajevska Bosna je bila bolja od talijanskog Emersona (96:93) i osvojila titulu prvaka Evrope.

U Domu mladih sinoć je povodom 40. godišnjice najvećeg uspjeha u historiji bh. košarke premijerno prikazan dokumentarni film autorice Arijane Saračević – Helać „Bosna“.

Planina emocija se rezala u zraku kada su počeli taktovi pjesme „Modra rijeka“ u izvedbi Indexa i Davorina Popovića.

Davor i Mirza Delibašić dva druga koji ostadoše u ovom gradu i tih nesretnih devedesetih godina.

Žarko Varajić je sa 45 poena i Mirza Delibašić sa 30 su tada predvodili ekipu „Bosne“ koju je vodio Bogdan Tanjević.

Naravno, Tanjević je bio jedan od aktera u ovom dokumentarcu Saračević – Helać, Tanjević je bio i sinoć u Domu mladih.

Ispred dvorane „Mirza Delibašić“ zbog generacija koje dolaze trebalo bi da bude statua Mirze Delibašića, najboljeg bh. košarkaša, rekao je nakon prikazivanja filma Nerzuk Ćurak.

U dvorani u Grenobleu te 1979. godine komentator je pronosio atmosferu na samom kraju utakmice kada se dvoranom prolamala pjesma „Bosno moja, divna mila“… jer Bosna je postala šampion Evrope!

O tome kako su rijeke građana dočekali košarkaše „Bosne“ u Sarajevu kao poklon gradu za njegov praznik govore slike zabilježene tv kamerama  na aeredromu, u autobusu u kome su se vozili prema gradu, te atmosferi u gradu i ispred Skenderije.

Za Bosnu su tada igrali: Vučević, Đogić (6), Benaček (3), Bosiočić (2), Izić, Radovanović (10), Varajić (45), Delibašić (30), Hadžić i Pešić.

Dokumnetarni film „Bosna“ je priča koja je društveni fenomen jednog vremenskog konteksta.  Sarajevska Bosna je 1972. godine postala dijelom prve jugoslovenske lige, a za sedam godina je osvojila titulu prvaka Evrope.

U naredne četiri godine „Bosna“ je osvojila još dvije titule prvaka Jugoslavije u sezonama 1979/80 i 1982/83.

Sanela Gojak
Autor 5.4.2019. u 11:10