Prijedor obilježava Dan sjećanja na holokaust

tačno.net
Autor 28.1.2013. u 09:07

Prijedor obilježava Dan sjećanja na holokaust

Građani Prijedora obilježit će danas Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta, izjavio je za novinsku agenciju Fena jedan od organizatora skupa, Emir Hodžić.

Skup će, pojasnio je, biti održan u prijedorskom Domu penzionera, a bit će otvoren projekcijom filma o stradanju žrtava holokausta.

„Važnost sjećanja potvrđuje i rezolucija o obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta. U postratnoj BiH sjećanje na zločine rata 90-tih je još uvijek tabu tema koja se politizira od nacionalističkih partija. Važno je uspostaviti i usvojiti određene činjenice o prošlosti za ozdravljenje i pomirenje BiH društva“, dodao je Hodžić.

Podsjećamo, Generalna skupština Ujedinjenih nacija (UN) je 2005. donijela zvaničnu rezoluciju o obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta. Taj datum – 27. januar, dan je kada su sovjetski vojnici oslobodili preživjele zatočenike logora smrti, simbola holokausta – Auschwitza. Stravičan rezultat holokausta je istrebljenje oko šest miliona Jevreja, dva miliona Roma i miliona drugih pripadnika naroda i manjinskih grupa koji su bili na meti nacističkog režima.

 

 

 

radiosarajevo.ba

tačno.net
Autor 28.1.2013. u 09:07