Procedura u slučaju smjene Vlade KS: Do imenovanja nove, Konaković sa punim ovlastima

tačno.net
Autor/ica 14.2.2018. u 12:53

Procedura u slučaju smjene Vlade KS: Do imenovanja nove, Konaković sa punim ovlastima

foto: Vijesti.ba

Za danas je zakazana sjednica Predsjedništva SDA na kojoj bi mogla biti donesena odluka u vezi sa eventualnom smjenom premijera Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića. Iz ove stranke još ranije su pozvali Konakovića da nakon napuštanja SDA treba da vrati mandat i podnese ostavku. SBB i SDP potvrdili su da će ukoliko do zahtjeva dođe podržati smjenu Konakovića, dok iz Naše stranke stav još nisu zauzeli.

No stvari nisu posve jednostavne. Tek bi se smjenom Konakovića vjerovatno dodatno zakomplicirale, i smjena ne bi nužno značila to da Konaković neće voditi Vladu KS do kraja mandata. Tu na scenu stupa specifičnost Zakona o Vladi u Kantonu Sarajevo, a Vijesti.ba istražile su kako bi tekla procedura eventualnog razrješenja dužnosti kantonalnog premijera.

Zahtjev Skupštini za smjenu premijera

Da bi se pitanje Konakovićeve smjene uopšte našlo na dnevnom redu kantonalne Skupštine, potrebno je, prije svega, da jedna trećina od ukupnog broja poslanika, dakle 13 od 35, podnese zahtjev predsjedavajućoj Skupštine za sazivanje sjednice na kojoj bi se glasalo o (ne)povjerenju Vladi KS.

Predsjedavajuća Skupštine ima obavezu da u roku od 30 dana od podnošenja tog zahtjeva sazove sjednicu. Nakon što dobije zahtjev za sazivanje sjednice, dužna je da ga proslijedi svim članovima Skupštine i svim članovima Vlade.

Na zakazanoj sjednici Vlada KS može da se očituje o predloženom zahtjevu, a poslanici obrazlažu razloge zbog kojih traže smjenu. Potom slijedi glasanje.

18 ruku za smjenu, mjeseci za imenovanje

Ukoliko 18 poslanika podrži izglasavanje nepovjerenja Vladi, to znači da je Vlada smijenjena. Takođe, prema Zakonu o Vladi KS, kada premijer bude smijenjen ili podnese ostavku, smatra se da je cijela Vlada smijenjena ili podnijela ostavku.

Kada je u pitanju izbor nove Vlade KS, procedura kreće na način da klubovi stranaka predlažu predsjedavajućoj Skupštine ime novog premijera. Nakon što predsjedavajuća Skupštine primi taj prijedlog, premijer je dužan da joj u roku od 30 dana dostavi spisak ministara u svojoj Vladi. Cijeli proces izbora nove Vlade u pravilu traje 60 dana.

vlada-ks

Međutim, Zakon o Vladi nije definisao šta se dešava u slučaju da nova Vlada ne bude izabrana. U slučaju da rok od pomenutih 60 dana bude probijen, ističe se da premijer i ministri obavljaju svoje poslove sve dok nova Vlada ne bude izglasana.

Obzirom na odnose među strankama, teško je očekivati da se imenovanje nove Vlade desi brzo.

Tehnički mandat, pune ovlasti

Tehnički mandat Vlade KS, Konakoviću bi omogućio pune ovlasti. Naime, u KS ne vrijedi pravilo da Vlada u tehničkom mandatu može obavljati samo redovne poslove. Ta praksa je de facto ukinuta 2014. godine promjenom odredbe u Zakonu o Vladi.

Prema sadašnjim propisima, sve do izbora nove Vlade, odnosno premijera, aktuelna Vlada, premijer i ministri mogu obavljati sve svoje funkcije u punom ustavnom i zakonskom kapacitetu. Dakle, bez organičenja.

Vijesti.ba

tačno.net
Autor/ica 14.2.2018. u 12:53