Prof, Dr. Nedžad Bašić: OTVORENA PODRŠKA SANJI CERIĆ

Nedžad Bašić
Autor 2.12.2018. u 15:58

Prof, Dr. Nedžad Bašić: OTVORENA PODRŠKA SANJI CERIĆ

Kao bivši profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Bihaću pružam otvorenu podršku asistentici Sanji Cerić za njeno odvažno istupanje u javnosti povodom tzv.“sex skandala“ u Bihaću i njenu odluku da progovori iskreno i otvoreno o klimi samovolje i nemorala koja se već dugo godina stvara na Univerzitetu u Bihaću iz čega je i proistekao ovaj skandal. Nju poznajem kao moju izvanrednu studenticu, a potom i kao izvanrednu kolegicu koja je uvijek znala stvoriti oko sebe finu akademsku klimu punu međusobnog povjerenja i akademske motivacije sa njenim mlađim i starijim kolegama. Naravno svako ima pravo na svoj privatni život i njegovu diskreciju, koja ne smije biti narušena ovako grubo i bestijalno kako je to učinjeno u njenom slučaju. Ja vjerujem i siguran sam da će kolegica Sanja Cerić znati dostojanstveno braniti svoje pravo na intimnost svoga života što je temeljno neotuđivo pravo svakog čovjeka i žene u iole civilizovanom društvu. I upravo tu nastaje glavni problem povodom koga se i obraćam bosanskoj javnosti.

Začuđujuće je da nema javnog protesta ni jednog njenog kolege ni kolegice sa Univerziteta u Bihaću koji bi stao u odbranu ljudskog digniteta. Nema protesta ni Rektora Univerziteta u Bihaću FADILA ISLAMOVIĆA, koji je svojim ponašanjem umnogome doprinio da se moralne norme i ponašanja na Univerzitetu dovedu do ivice svakodnevnih seksualnih skandala, počev od nasrtaja pojedinih profesora na studentice, do zavođenja lakovjernih studentica i asistentica kroz pružanje raznih oblika akademskih privilegija.

Nema protesta ni žena političara ni žena advokata koje su svoju promidžbu pravile upravo na zaštiti žene i njenog dostojanstva u našem društvu. Veliko iznenađenje predstavlja odsustvo osude ovakvog ponašanja seksualno izvitoperenih ličnosti od strane FATE NADAREVIĆ. Predsjednice Kantonalnog suda, glavne tužiteljice FADILE AMIDZIĆ, te VILDANE ALIBABIĆ. predsjednice jedne od političkih stranka, koje bi trebala da promoviraju zaštitu žene i njenih prava. Od njih se očekivalo da se oglase u prvom redu kao žene protiv ovakvog primitivnog i bestijalnog gaženja dostojanstva žene.

Nažalost, jedna moralno rigidna sredina kao što je Krajina ni ovog puta nije položila ispit zrelosti i to iz materije koja spada u najintimniju sferu vjerovanja i moralnih vrijednosti naroda ovog kraja u kojem se žena uvijek iskonski cijenila kao temeljni stub porodice. Ako je to nestalo onda je to sasvim jasan znak našeg moralnog truljenja iznutra.

Ostaje samo da ohrabrimo Sanju Cerić da se hrabro i energično bori za svoj moralni dignitet i pravo na intimnost svoga života. To je borba za sve žene protiv seksualnih manijaka, neodgovornog društva i lažnog puritanstva.

Prof, Dr. Nedžad Bašić

Nedžad Bašić
Autor 2.12.2018. u 15:58