PROGRAM 4. FRA MA FU FESTIVALA

tačno.net
Autor 13.9.2018. u 14:41

PROGRAM 4. FRA MA FU FESTIVALA

Još šest dana preostalo je do početka 4. Fra Ma Fu festivala reportaža i reportera koji će biti održan od 20. do 23. rujna u Fažani i na Brijunima. Sudionicima i gostima Festivala besplatno će biti dostupno – projekcije, koncerti, izložbe, radionice predavanje, okrugli stol, promocija knjige, kazališna predstava i druga događanja… od jutra do kasno u noć

Organizatori 4. Fra Ma Fu festivala su Studijski institut za novinarstvo kulturu i obrazovanje (SINKO) i Centar za istraživačko novinarstvo (CIN), a suorganizatori Općina Fažana  i Hrvatsko novinarsko društvo (HND), a očekuje se dolazak novinara iz desetak zemalja.

Program – četvrtak, 20. rujna 2018.

09:00 – 13:00, 18:00 -20:00

Scenske minijature na fažanskim trgovima: Svijet vode, Svijet boja, Svijet knjige

10:00

Sportska dvorana Osnove škole Fažana

Puljska ulica 9

Čarobni svijet malih vlakova

Otvaranje interaktivne izložbe

Multimedijalni centar

16:00 – 18:00

Radionice

18:00 Bruno Szüts: Protagonisti zagrebačkih ulica – Izložba fotografija zagrebačkih prosjaka osamdesetih godina (otvaranje izložbe)

18:30 Veljko Krulčić: Od stripa do filma i natrag otvaranje izložbe

Predstavljanje knjige Sin Orkana (Nakladnik Art 9)

19:30 Dokumentarni film Šifra galeb

Trg Kuzme i Damjana

20:00 Svijet snova Franje Fuisa

Kulturno-zabavni program na pozornici, otvaranje Festivala, pozdravni govori Franje Martina Fuisa (glumac Goran Koši), direktora Festivala Gorana Gazdeka i načelnika Općine Fažana Radomira Koraća, doček biciklista iz Virovitice i Osijeka, predstavljanje Međunarodnog razvojnog centra Fažana…

21:00 Rock koncert Osman & Licks Acoustic rock

Program 4. Fra Ma Fu festivala možete pronaći na novoj web stranici festivala framafu.com.

Osim programa, na stranici možete pronaći i druge informacije o festivalu i njegovim prethodnim izdanjima, sudionicima festivala, radionicama i predavanjima, smještaju, mogućnostima volontiranja i akreditiranja.

Franjo Martin Fuis / Fra Ma Fu (Virovitica 1908. – Plitvice 1943.) bio je najpoznatiji hrvatski novinar 30-ih godina 20. stoljeća, začetnik hrvatske turističke reportaže i jedan od najistaknutijih reportera svih vremena. Pisao je pod pseudonimom FraMaFu. Prerušavao se u skitnicu, proputovao biciklom cijelu Hrvatsku, obilazio najudaljenije jadranske otoke veslajući s ribarima. Reportaže je ilustrirao fotografijama koje je sam snimao. Zbog njihove izražajnosti i originalnosti, začetnik je moderne reporterske fotografije u nas, a zabilježen je i kao začetnik hrvatske turističke reportaže. Pisao je pustolovne romane, pjesme, songove za kabaretske predstave, novele i scenarije za izvanredno popularne stripove koje je crtao velikan strip umjetnosti Andrija Maurović, a okušao se i kao scenarista za dokumentarne filmove i kazališne predstave.  O onome  što nije stalo u novine pričao je na tribinama i predavanjima za što se uvijek i svugdje tražila karta više. Bio je iznimno popularan, čitatelji su ga obožavali, dobivao je stotine pisama tjedno. Njegovo se ime tada stavljalo uz Mariju Jurić Zagorku, ikonu hrvatske pop literature.  Upravljao je zrakoplovom, obožavao biciklizam i volio duge šetnje prirodom. Sve to daje izvrsnu podlogu za multimedijski festival koji će baštiniti njegovo ime i djelo, poticati novinare, pisce, pjesnike crtače stripova i ostale umjetnike na stvaralaštvo i afirmirati turističku reportažu i putopis kao novinarske forme, kojma se obogaćuje i oplemenjuje vrijednosna ukupnost turističke ponude, a time i bolje razumijevanje među državama i narodima.

tačno.net
Autor 13.9.2018. u 14:41