PROMOCIJA PUBLIKACIJE “NAZIVANJE RATNIH ZLOČINA PRAVIM IMENOM”

tačno.net
Autor 21.2.2020. u 15:34

PROMOCIJA PUBLIKACIJE “NAZIVANJE RATNIH ZLOČINA PRAVIM IMENOM”

Promocija publikacije “Nazivanje ratnih zločina pravim imenom“ autorica Lejle Gačanice i Caroline Finkeldey bit će održana u utorak, 25. februara u sarajevskom kinu Meeting Point. Promociju organizuju NVO organizacije TRIAL International u BiH i forum ZFD u BiH. Cilj publikacije je pokretanje konstruktivnog diskursa o neophodnosti donošenja zakona o zabrani poricanja genocida, holokausta, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina.

U Bosni i Hercegovini česta je pojava da se u javnom diskursu poriču minimiziraju ili odobravaju presuđeni ratni zločin, a osuđeni ratni zločinci javno se glorificiraju bez ikakvih sankcija. Retorike, mahom nacionalne koje ovo propagiraju, rasprostranjene su više nego ikad te dominiraju javnim prostorom, a vodeće političke elite često podržavaju ovakve prakse ili ih ne osuđuju. Organizacije forum ZFD i TRIAL International odlučile su ovom publikacijom i diskusijom skrenuti pažnju na ove, nažalost, svakodnevne pojave u našem društvu i podstaknuti konstruktivan razgovor o ovoj temi, s ciljem promjene javnog diskursa kada je riječ o negiranju, minimiziranju ili glorificiranju ratnih zločina.

Panel diskusija počet će u 11 sati, a u njoj će učestvovati autorica Lejla Gačanica, direktor Balkanske Istraživačke Mreže Denis Džidić, aktivistica udruženja “SARA Srebrenica”, Valentina Gagić-Lazić te docent na Pravnom fakultetu u Sarajevu, Midhat Izmirlija. Diskusiju će moderirati Una Bejtović.

tačno.net
Autor 21.2.2020. u 15:34