Pronađeni ostaci najmanje 15 osoba tokom ekshumacije u Mostaru

RSE
Autor 4.6.2022. u 16:16

Pronađeni ostaci najmanje 15 osoba tokom ekshumacije u Mostaru

Foto: Tužilaštvo BiH

U ekshumaciji na lokalitetu mjesta Međine u Mostaru, na jugu Bosne i Hercegovine (BiH) nakon višednevne potrage, pronađeni su posmrtni ostaci najmanje 15 osoba, saopšteno je u četvrtak, 2. juna, iz Tužilaštva BiH.

“Pronađeno je više fragmenata koštanih i posmrtnih ostataka, za koje će se naknadno utvrditi o koliko osoba se radi”, navodi se u saopštenju.

Iz Tužilaštva kažu da su pronađeni posmrtni ostaci žrtava prebačeni u prostorije gradskog groblja “Sutina” u Mostaru, radi obdukcije, identifikacije i forenzičke obrade.

Na lokaciji su, u prethodnih mjesec dana, istražioci iz Posebnog odjela za ratne zločine, po nalogu postupajućeg tužioca, koordinisali rad ovlaštenih službenih osoba koje su učestvovale u procesu ekshumacije.

Tokom ekshumacije, bili su prisutni članovi tima doktora sudske medicine, predstavnici Instituta za nestale osobe (INO) BiH, Međunarodne komisije za nestale osobe ICMP BiH, potrebni radnici i mehanizacija, kao i policijski službenici MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona koji su osiguravali lokaciju

Početkom aprila ove godine identifikovano je 13 osoba čiji su posmrtni ostaci pronađeni u istom mjestu.

Radi se o žrtvama bošnjačke nacionalnosti koje su nestale 1993. godine na području sela Kratine, opština Vitez, u srednjoj Bosni, od Mostara udaljenog oko 200 kilometara.

U BiH je, prema podacima Instituta za nestale osobe, do sada pronađeno više od 80 odsto nestalih, a članovima porodica predani su posmrtni ostaci 24.300 žrtava. Još se traga za više od 7.600 osoba.

RSE

RSE
Autor 4.6.2022. u 16:16